Kaip trečiadienį pranešė EP spaudos tarnyba, Baltarusijai neišdavus vizų tikslinei EP delegacijai, planavusiai stebėti kovo 19 d. vyksiančių šios šalies prezidento rinkimus, europarlamentarai nutarė stebėti rinkimų eigą iš užsienio.

Iškart po kovo 19 d. vyksiančių Baltarusijos prezidento rinkimų, kovo 20 d. bus rengiamas teletiltas rinkimų išdavoms aptarti, kuriame dalyvaus Lietuvos Seimo, Europos Parlamento ir JAV Kongreso nariai.

Jei bus galimybių, šiame TV tilte dalyvaus ir Baltarusijos opozicijos atstovai. Iš karto po rinkimų kovo 20 d. Briuselyje besirenkanti Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų taryba taip pat apsvarstys padėtį Baltarusijoje.

Tuo tarpu trys EP Liberalų ir demokratų aljanso frakcijos (ALDE) nariai, vadovaujami žinomo Lenkijos politiko Januszo Onyszkiewicziaus (Janušo Onyškievičiaus), nepaisydami Baltarusijos valdžios sudaromų kliūčių bandys įvažiuoti į Baltarusiją su turistinėmis vizomis ir surengti joje porinkiminę apklausą.

Pirmadienį buvo pranešta, jog Baltarusijos užsienio reikalų ministerija atsisakė išduoti vizas visiems septyniems tikslinės EP delegacijos nariams ir įspėjo, jog bet kokie šių europarlamentarų bandymai įvažiuoti į šalį bus laikomi provokacija bei sustabdyti.

"Minsko režimas bijo bet kokio užsieniečių dalyvavimo rinkimų dieną. Per pastarąsias savaites užsienio žurnalistai buvo neįleisti į Baltarusiją, o dabar taip pat pasielgta su mumis", - teigė EP delegacijos ryšiams su Baltarusija pirmininkas Bogdanas Klichas (Europos liaudies partija, Lenkija).

Jis pridūrė, jog EP delegacijos nariai seks rinkimų eigą iš Briuselio bei Varšuvos, o rinkimams pasibaigus paskelbs atitinkamą pareiškimą.

"Mūsų tikslas - sutelkti tarptautinės bendruomenės nuomonę siekiant pasmerkti režimą tuo atveju, jeigu būtų panaudota jėga prieš demokratinę opoziciją", - teigė B. Klich, atkreipęs dėmesį, jog "jau šiandien šie rinkimai neatitinka tarptautinių standartų".

Šį ketvirtadienį taip pat bus paskelbtas bendras EP deputatų bei JAV Kongreso narių pareiškimas Baltarusijos prezidento rinkimų tema. Minėtą pareiškimą inicijavo EP narys iš Latvijos Aldis Kuskis bei lietuvių kilmės JAV kongresmenas John Shimkus.