„Vladimiras Putinas pažymėjo, kad Rusija iš savo pusės pasirengusi prisidėti prie netrukdomo krovinių tranzito jūra, derinant su Turkijos partneriais. Tai taip pat taikoma grūdų eksportui iš Ukrainos uostų“, – citavo V. Putiną Kremlius savo pranešime apie pokalbį telefonu su R. T. Erdoganu.

Kremlius nurodė, kad jiedu aptarė „saugios laivybos užtikrinimą Juodojoje ir Azovo jūrose“ ir „kaip panaikinti minų pavojų šiuose vandenyse“.

V. Putinas taip pat pakartojo teiginius, kad pasaulinis maisto trūkumas atsirado dėl „trumparegiškos“ Vakarų politikos, ir sakė, jog Rusija pasirengusi eksportuoti „didelius kiekius trąšų ir žemės ūkio produktų, jei bus panaikintos atitinkamos antirusiškos sankcijos“.

Rusijos puolimas Ukrainoje ir Vakarų sankcijos sutrikdė kviečių ir kitų žaliavų tiekimą iš abiejų šalių bei pakurstė susirūpinimą dėl maisto trūkumo ir bado rizikos visame pasaulyje. Rusija ir Ukraina pagamina 30 proc. pasaulinės kviečių pasiūlos. Rusijos pajėgų apsuptuose Ukrainos uostuose blokuojami dešimtys konteinervežių, tai stabdo kviečių, saulėgrąžų aliejaus ir kitų maisto produktų, taip pat trąšų pasėliams, eksportą. Juodosios jūros laivybai trukdo ir minos, padėtos tiek Rusijos, tiek Ukrainos pajėgų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)