Opozicinės partijos nuo balandžio vidurio rengia mitingus, reikalaudamos N. Pašiniano atsistatydinimo ir kaltindamos jį suplanavus nepriimtinas nuolaidas Baku dėl Kalnų Karabacho regiono.

Dviejų buvusių Sovietų Sąjungos Kaukazo kaimynių teritorinis ginčas dėl daugiausia krikščionių armėnų gyvenamo Kalnų Karabacho, esančio Azerbaidžane, kuriame dauguma gyventojų yra musulmonai, trunka dešimtmečius.

Pirmadienį šimtai protestuotojų žygiavo per Armėnijos sostinės Jerevano centrą ir užblokavo įėjimą į pastatą, kuriame įsikūrusios vyriausybės įstaigos. Susirėmimai kilo demonstrantams mėginant prasiveržti pro policijos užtvaras ir patekti į pastatą, liudija naujienų agentūros AFP žurnalistas. Per protestą parlamento vicepirmininkas ir opozicijos lyderis Išchanas Saghatelianas paragino vyriausybės darbuotojus atsiriboti nuo N. Pašiniano, kad „nesidalytų jo atsakomybe už šalies griovimą“.

Praėjusią savaitę Briuselyje N. Pašinianas susitiko su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Alijevu naujų Europos Sąjungos tarpininkaujamų derybų dėl būsimos taikos sutarties. Jiedu susitarė „tęsti diskusijas“ dėl ryšių normalizavimo ir siekiant įveikti nesutarimus dėl sienų nustatymo ir atblokuoti transporto susisiekimą.

Azerbaidžano užsienio reikalų ministras Jeyhunas Bayramovas praėjusį penktadienį žurnalistams sakė, kad santykiuose su Jerevanu tvyro teigiama atmosfera.

Dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono Armėnija ir Azerbaidžanas kariavo du karus – 1990 m. ir 2020 metais. Šešias savaites trukusios kovos 2020 m. rudenį nusinešė daugiau nei 6 500 gyvybių ir baigėsi Rusijos tarpininkautu susitarimu dėl paliaubų. Pagal susitarimą Armėnija perleido daugybę dešimtmečius kontroliuotų teritorijų, o Rusija dislokavo apie 2000 taikdarių paliauboms prižiūrėti.

Armėnijoje šis paktas vertinamas kaip nacionalinis pažeminimas ir įžiebė ištisas savaites trunkančius antivyriausybinius protestus, N. Pašinianas buvo priverstas paskelbti pirmalaikius parlamento rinkimus, kuriuos pernai rugsėjį laimėjo jo „Pilietinės sutarties“ partija.

Opozicinės partijos kaltina N. Pašinianą planuojant perleisti Baku Karabacho dalis, kurias vis dar kontroliuoja armėnai. Etniniai armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano 1991 m. Sovietų Sąjungai subyrėjus. Po to kilęs konfliktas pareikalavo apie 30 tūkst. gyvybių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją