Per virtualų vadovų ir užsienio reikalų ministrų susitikimą turėjo būti aptarti pasiūlymai smarkiai išplėsti Kinijos vaidmenį Pietų Ramiojo vandenyno regione saugumo, ekonomikos ir politikos srityse. Tačiau panašu, kad tokios Pekino pastangos žlugo, kai kuriems regiono lyderiams išreiškus didelį susirūpinimą dėl galimų padarinių.

„Kaip visada, visų pirma siekiame konsensuso“, – po derybų sakė vienas iš susitikimo organizatorių, Fidžio premjeras Frankas Bainimarama.

Jis pabrėžė, kad prieš sudarant bet kokius „naujus regioninius susitarimus“, pirmiausia būtina išspręsti nesutarimus.

Wang Yi šiuo metu vieši Fidžio sostinėje Suvoje per 10 dienų trukmės diplomatinę kelionę, surengta Pekinui varžantis su Vašingtonu ir jo sąjungininkais dėl įtakos strategiškai svarbiame Ramiojo vandenyno regione.

Prieš vizitą Kinija pasiūlė sudaryti paktą, pagal kurį Pekinas dalyvautų apmokant Ramiojo vandenyno salų valstybių policiją, užtikrinant kibernetinį saugumą ir sudarant politiškai jautrių akvatorijų jūrlapius, taip pat įgytų daugiau galimybių naudotis gamtiniais ištekliais.

Kaip paskatą Pekinas pasiūlė milijonų dolerių vertės finansinę pagalbą, Kinijos ir Ramiojo vandenyno salų laisvosios prekybos susitarimo perspektyvą bei galimybę prekiauti didžiulėje, 1,4 mlrd. gyventojų turinčios Kinijos rinkoje.

Kinija pristato save Pietų Ramiojo vandenyno regionui kaip „didžiąją besivystančią šalį“, stovinčią petys į petį su mažomis ir vidutinio dydžio valstybėmis.

Prieš susitikimą Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pasiuntė žinią, kad Pekinas bus „geras brolis“ regionui ir kad juos vienija „bendras likimas“, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Tačiau Mikronezijos prezidentas Davidas Panuelo laiške kitiems regiono lyderiams perspėjo, kad Pekino siūlomas susitarimas yra „nenuoširdus“. Pasak jo, šiuo paktu Kinija „užsitikrintų įtaką“ bei pagrindinių pramonės šakų „ekonominę kontrolę“.

Po pirmadienį už uždarų durų vykusio susitikimo Wang Yi tiesiogiai neužsiminė apie siūlomą „Bendros raidos vizijos“ dokumentą, bet nurodė, kad abi pusės „tęs pradėtas išsamias diskusijas bei konsultacijas, kad būtų pasiektas didesnis konsensusas bendradarbiavimo klausimu“.

Ministras pridūrė, jog Kinija parengs dokumentą, kuriame išdėstys savo „pozicijas, planus ir siūlymus dėl bendradarbiavimo su Ramiojo vandenyno salų valstybėmis“.

Pasak Wang Yi, dešimt Ramiojo vandenyno regiono šalių kol kas sutiko pasirašyti susitarimo memorandumus dėl Kinijos infrastruktūros plėtros iniciatyvos „Viena juosta, vienas kelias“ (angl. Belt and Road Initiative , BRI).

Be to, kinų diplomatijos vadovas paragino nerimaujančius dėl Pekino ketinimų „pernelyg nesijaudinti ir nesinervinti“.