JAV įsikūrusi organizacija „Kivu Security Tracker“ (KST), stebinti smurtą regione per vietoje dirbančių ekspertų komandą, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad per išpuolį žuvo mažiausiai 27 civiliai.

„Išgirdome šūvius auštant Bo Manjamos kaime“, – šeštadienį naujienų agentūrai AFP teigė kariuomenės atstovas Anthony Mualushayi.

„Kai atvykome, jau buvo per vėlu, nes priešas – Sąjunginės demokratinės pajėgos (ADF) – mačetėmis jau buvo nužudęs daugiau nei tuziną mūsų bendrapiliečių“, – pridūrė jis.

AFD, kurias džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) vadina savo vietos padaliniu, kaltinamos tūkstančių civilių nužudymu neramiame Kongo DR rytų regione.

Po ankstyvą šeštadienio rytą surengto išpuolio Benio regione Šiaurės Kivu provincijoje kariai persekiojo užpuolikus ir „neutralizavo septynis ADF narius“, o dar vieną paėmė į nelaisvę, pranešė A. Mualushayi.

Kiek anksčiau šeštadienį vietos palaikų pervežimą į lavoninę prižiūrėjusio Raudonojo Kryžiaus vadovas Philippe'as Bonane'as nurodė, kad civilių aukų skaičius buvo 24.

Žudynės įvyko po beveik mėnesį trukusios santykinės ramybės Benyje, kur Kongo ir Ugandos kariuomenės nuo lapkričio pabaigos vykdo bendras karines operacijas prieš ADF.

Penktadienį kitas Raudonojo Kryžiaus atstovas pranešė, kad kaimyninėje Itūrio provincijoje kariai rado 17 kūnų nukirstomis galvomis. Manoma, kad žuvusieji taip pat tapo ADF aukomis.

Rytinėje KDR dalyje klajoja daugiau nei 120 ginkluotų grupuočių, kurios dažnai pasikėsina į civilius.

Ir Itūryje, ir Šiaurės Kivu nuo praėjusių metų gegužės buvo paskelbta oficiali „apgulties būsena“, o kariuomenė ir policija pakeitė vyresniuosius administratorius, siekdamos sustabdyti ginkluotų grupuočių išpuolius.

Nepaisant to, nepavyksta nutraukti tebesitęsiančių civilių gyventojų žudynių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją