Jungtinės Valstijos tebėra susirūpinusios dėl JT vyriausiosios žmogaus teisių komisarės Michelle Bachelet ir jos komandos vizito į Kinijos Liaudies Respubliką (KLR) ir KLR pastangų riboti jos vizitą ir manipuliuoti juo“, – sakoma A. Blinkeno pareiškime.

„Esame susirūpinę, kad Pekino valdžios institucijų nustatytos vizito sąlygos neleido išsamiai ir nepriklausomai įvertinti žmogaus teisių padėties KLR, įskaitant Sindziango regioną, kuriame vykdomas genocidas ir nusikaltimai žmoniškumui“, – sakoma jame.

Vašingtonas prieš ilgai planuotą M. Bachelet vizitą į Kiniją perspėjo, kad valdžios institucijos nesuteiks jai būtinos prieigos, kad būtų galima visapusiškai įvertinti žmogaus teisių padėtį.

A. Blinkenas pakartojo šią poziciją, sakydamas, kad jam „kelia nerimą pranešimai, jog Sindziango gyventojai buvo įspėti nesiskųsti ir atvirai nekalbėti apie sąlygas regione ir kad nebuvo pateikta jokių žinių apie šimtų dingusių uigūrų buvimo vietą bei daugiau kaip milijono asmenų sulaikymo sąlygas“.

Anksčiau šeštadienį M. Bachelet gynė savo vizitą, sakydama, kad tai „ne tyrimas“, tačiau ragino Pekiną vengti „savavališkų ir beatodairiškų priemonių“ vykdant represijas Sindziange.

Liudininkai ir žmogaus teisių gynėjai teigia, kad daugiau nei milijonas žmonių yra laikomi vakarų Kinijos regione esančiose indoktrinacijos stovyklose, kurių tikslas – sunaikinti uigūrų islamo kultūrą ir prievarta integruoti juos į Kinijos hanių daugumą.

Pekinas neigia kaltinimus genocidu ir sako, kad siūlo profesinį mokymą, siekdamas sumažinti susidomėjimą islamiškuoju ekstremizmu.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją