Remiantis žurnalistų turimais duomenimis, britų premjeras esą „jau daugiau nei mėnesį audžia savo tinklą“.

B. Johnsonas esą siūlo naują politinių, ekonominių ir karinių sąjungų sistemą kaip alternatyvą ES. Toks aljansas vienytų šalis, kurios nepasitiki Briuseliu ir nepritaria Vokietijos pozicijai dėl Rusijos agresijos.

Anot italų leidinio, tokią idėją balandžio 9 d. viešėdamas Kyjive B. Johnsonas esą pristatė Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui.

Į naująjį aljansą Jungtinė Karalystė nori įtraukti Ukrainą, Lenkiją, Estiją, Latviją ir Lietuvą, o vėlesniame etape galimai prisijungtų ir Turkija.

Ukrainos valdžia savo ruožtu dar nepateikė jokios pozicijos dėl Londono parodytos iniciatyvos, tačiau idėjos ir neatmetė.

V. Zelenskis birželio 23 d. ketina dalyvauti ES viršūnių susitikime, kurio metu bus sprendžiama dėl kandidatės statuso suteikimo Ukrainai. Straipsnyje teigiama, kad neigiamo atsakymo atveju Ukrainos vadovas galėtų rimtai apsvarstyti B. Johnsono pasiūlytą alternatyvą.

Tačiau leidinys kartu užsimena, kad gandai apie britų neva kuriamą aljansą galimai yra skleidžiami sąmoningai, siekiant daryti spaudimą Vakarų politikams. Be to, žiniasklaida abejoja tokio aljanso įgyvendinamumu, nes Jungtinė Karalystė nėra pajėgi finansiškai remti Ukrainą.

Taip pat neaišku, ar prisijungti norėtų Lenkija ir Baltijos valstybės, bijodamos pakenkti savo santykiams su Briuseliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)