Kelionę po Ramiojo vandenyno salas pradėjęs Kinijos diplomatijos vadovas Horiaroje sakė, kad praėjusį mėnesį Pekino ir Saliamono Salų vyriausybės pasiektas saugumo susitarimas yra „teisėtas, sąžiningas ir doras“.

Nutekintame viešai neskelbiamo susitarimo projekte buvo išdėstytos priemonės, sudarančios sąlygas Kinijos saugumo pajėgų ir karinio jūrų laivyno dislokavimui Ramiojo vandenyno salų valstybėje, kurią nuo Australijos skiria mažiau nei 2 tūkst. kilometrų.

„Jis niekam nėra primestas ir nėra nukreiptas prieš jokią trečiąją šalį. Nėra jokių ketinimų steigti karinę bazę“, – spaudos konferencijoje po susitikimo su Saliamono Salų užsienio reikalų ministru Jeremiah Manele sakė Wang Yi.

Ankstesnė Australijos vyriausybė, pralaimėjusi gegužės 21 dienos rinkimus, anksčiau sakė, kad bet kokie Kinijos veiksmai siekiant įkurti karinę bazę prilygtų „raudonos linijos“ peržengimui, tačiau šio žingsnio pasekmių ji neįvardino.

Tačiau Wang Yi atsakė, kad „Kinijos bendradarbiavimas su Ramiojo vandenyno salų šalimis nėra nukreiptas prieš jokią valstybę ir jokia kita šalis neturėtų kištis ar jam trukdyti“.

Jis taip pat sukritikavo buvusios Australijos vyriausybės pareiškimą, esą Ramiojo vandenyno salos yra šios šalies „kiemas“.

„Jos nėra niekieno kiemas. Visos Ramiojo vandenyno (regiono) valstybės turi teisę pačios rinktis, o ne būti tik kitų sekėjos“, – per vertėją sakė užsienio reikalų ministras.

Šmeižtas ir išpuoliai

„Bet koks šmeižtas ir išpuoliai prieš normalų Kinijos ir Saliamono Salų bendradarbiavimą saugumo srityje nėra teisėti ir tokie trukdymai niekam nepadės“, – kalbėjo jis.

Wang Yi iš pažiūros ištiesė alyvmedžio šakelę ir kitoms Ramiojo vandenyno šalims pareiškęs, kad Kinija gerbia esamus Ramiojo vandenyno salų tarptautinius santykius ir svarstys galimybę su jomis kurti trišales partnerystes.

Saugumo susitarimas padeda Saliamono Salų vyriausybei užtikrinti saugumą ir ilgalaikį stabilumą, pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministras. Pasak jo, jis buvo sudarytas „atsižvelgiant į Saliamono Salų poreikius ir prašymus bendradarbiauti teisėsaugos ir saugumo srityje“.

Jame taip pat numatytas policijos pajėgų „pajėgumų stiprinimas“, nurodė kinų ministras.

Praėjusį lapkritį salose kilę protestai prieš premjero Manasseh Sogavare valdymą peraugo į riaušes sostinėje Honiaroje, per kurias sudegė didelė dalis kinų kvartalo.

Šie neramumai „sukėlė rimtą grėsmę kinų bendruomenės narių turtui ir gyvybėms šioje šalyje“, sakė Wang Yi.

Gavusi Honiaros prašymą Kinija atsiuntė riaušių malšinimui skirtos technikos ir „ ad hoc policijos patariamąją grupę“.

Jo teigimu, taip buvo siekiama sustiprinti Saliamono Salų teisėsaugos pajėgumus ir užtikrinti jų saugumą bei „tuo pačiu metu veiksmingiau apsaugoti Kinijos piliečius ir institucijas“.