Robas Malley, vadovaujantis jau ilgiau kaip metus vykstančioms amerikiečių netiesioginėms deryboms su Iranu Vienoje, vis dėlto ruošėsi pasakyti Kongresui, kad JAV prezidento Joe Bideno administracija teberemia 2015 metais sudarytą paktą ir yra pasirengusi atšaukti sankcijas, jei su šiitiška respublika pavyks susitarti.

„Neturime susitarimo su Iranu, o perspektyvos jį pasiekti geriausiu atveju yra menkos“, – Senato užsienio reikalų komitete ketina pasakyti R. Malley, remiantis iš anksto parengtu liudijimu.

„Jei Iranas laikysis reikalavimų, viršijančių JCPOA (Bendrojo visapusiško veiksmų plano) taikymo sritį, mes ir toliau juos atmesime ir jokio susitarimo nebus“, – tekste cituojamas pasiuntinys.

Jis tikriausiai turėjo omenyje teokratinės valstybės reikalavimus išbraukti iš teroristinių organizacijų sąrašo elitinę Revoliucinę gvardiją. Tokiam žingsniu aršiai priešinasi daugelis Kongreso narių, jį atmeta ir J. Bidenas.

JCPOA – sudarytas tarpininkaujant tuomečiam JAV prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamai) ir palaiminus Europos galingosioms valstybėms, Rusijai bei Kinijai – numato ekonomines paskatas Iranui mainais į apribojimus jo branduolinei programai. Inspektorių vertinimų, Teheranas šių sąlygų laikėsi, kol sutartis galiojo.

B. Obamos įpėdinis Donaldas Trumpas 2018 metais išvedė JAV iš JCPOA ir grąžino skaudžias vienašališkas sankcijas Iranui. Teheranas savo ruožtu suaktyvino savo branduolinę veiklą, bet formaliai iš pakto nepasitraukė.

Jei derybos su J. Bideno administracija žlugs, „Irano vyriausybė turės paaiškinti savo žmonėms, kodėl pasirinko izoliaciją“, – turėtų pasakyti R. Malley.

„Esame visiškai pasirengę susitaikyti su šia realybe ir ją priimti, jei Iranas priims tokį sprendimą. Be to, esame pasirengę toliau taikyti ir griežtinti sankcijas, nors šį kartą Europa bus tvirtai mūsų pusėje“, – ketino pareikšti R. Malley.

Anot jo, Jungtinės Valstijos taip pat bus pasirengusios „ryžtingai reaguoti į bet kokį Irano veiksmų eskalavimą, bendradarbiaudamos su Izraeliu ir mūsų regioniniais partneriais“.

R. Malley, kurio neabejotinai laukė priešiški diplomatijai su Iranu nepritariančių kongresmenų klausimai, turėjo pabrėžti, kad jis nepuoselėja iliuzijų dėl šiitiškos respublikos, taip pat atkreipti dėmesį į Irane neseniai vykusias demonstracijas prieš taupymo priemones.

„Protestai, kuriuos dabar matome Irane, rodo vyriausybės korupciją ir neūkiškumą, o brutalus atsakas į šiuos protestus primena apie vyriausybės moralinį bankrotą“, – liudijimo tekste cituojamas R. Malley.

Tačiau jo nuomone, Jungtinėms Valstijoms būtų geriausia laikytis branduolinio susitarimo, nes D. Trumpo pasirinktas „maksimalus spaudimas“ Teheranui esą akivaizdžiai nepasiteisino.

„Būsime daug stipresnėje padėtyje jiems priešintis, jei atkursime Irano branduolinės programos apribojimus, kurie šiandien yra ant išnykimo ribos“, – cituojamas JAV pasiuntinys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją