Savanoriai jau padėjo Ukrainos kariams šiaurrytiniame Charkivo regione, iš kur Rusijos pajėgos pastarosiomis savaitėmis pasitraukė, surinkti šešiasdešimties karių palaikus, jie sukrauti į šaldomą traukinio vagoną. Lavonai kartais naudojami mainams į karo belaisvius, kitais kartais – į nukautus Ukrainos karius, paaiškina misiją koordinuojančių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinio ir civilinio bendradarbiavimo atšakos kapitonas Antonas Ivanikovas. Mainuose itin didelę vertę turi aukšto rango kariškių palaikai.

„Renkame dokumentus, ševronus, kredito korteles. Praverčia viskas, kas padėtų atpažinti palaikus. Tai bus naudinga vėliau, kai mainuose galėsime įvardyti, koks tai karys, iš kurios brigados“, – pasakojo A. Ivanikovas.

Palaikai traukiniu keliaus į Kyjivą, kur veikia derybų komanda. „Reuters“ komanda dalyvavo operacijoje Mala Rohanės kaime netoliese Kyjivo ir savo akimis matė, kaip savanoriai virvėmis iš šulinio, esančio tarp dviejų per apšaudymą smarkiai nukentėjusių namų, ištraukė dviejų Rusijos karių palaikus. Bent vieno iš jų rankos surištos, o tai, anot A. Ivanikovo, ženklas, kad jie tokio likimo sulaukė už dezertyravimą.

„Šitų dviejų lavonų rankos surištos. Greičiausiai tai pačių Rusijos karių darbas. Galbūt jie bandė dezertyruoti, galbūt tokios bausmės sulaukė už kokį kitą prasižengimą“, – A. Ivanikovas.

Du savanoriai vynioja palaikus į baltą plastiką ir kelia į laukiančią greitosios pagalbos mašiną. Dar vieną lavoną savanoriai atkasė negiliame kape, prie kurio ant kartono lakšto buvo parašyta „Čia palaidotas okupantas iš Rusijos“, nurodytas kario vardas ir laidojimo data.

Ketvirtasis lavonas – vienas iš dvylikos, per tris dienas rastų kaime – buvo išvilktas iš vietos gyventojos Tatjanos namų rūsio.

Kai į kaimą atvyko Rusijos pajėgos, kariai Tatjaną ir jos šeimą uždarė rūsyje, o patys okupavo namą, „Reuters“ pasakoja moteris. Neilgai trukus jiems pavyko pabėgti. Kai grįžo namo, Ukrainos pajėgos jau buvo išstūmusios Rusijos armiją.
Tatjana rado išplėštus ir nusiaubtus namus nei rusų kario lavoną rūsyje.

„Čia buvo rusų kario palaikai. Jis buvo rūsyje, virtuvės zonoje. Kiti atsitraukė, o jis liko. Greičiausiai nusišovė“, – kalbėjo A. Ivanikovas.

Kol Ukrainos kariai ieško okupantų palaikų aplink Kyjivą, maždaug už 240 kilometrų į pietryčius ir toliau verda intensyvios kovos Donbase.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)