Bataliono „Azov“ vadui Denysui Prokopenkai buvo leista trumpai pasikalbėti su žmona Kateryna telefonu. Moters teigimu, jis pranešė, kad prieš belaisvius nėra smurtaujama. Nėra aišku, ar D. Prokopenka skambučio metu kalbėjo laisvai, rašo „The Guardian“.

„Jis pasakė, kad jam viskas „gerai“, ir pasiteiravo, kaip laikausi aš, – gegužės 23 d. „The Guardian“ papasakojo K. Prokopenko. – Iš kitų šaltinių girdėjau, kad kalinimo sąlygos yra daugmaž patenkinamos.“

„Juos maitina, girdo. Sąlygos atitinka reikalavimus, kol kas prieš juos nesmurtaujama, – tęsė ji. – Kas bus toliau, aišku, nežinome, bet šiuo metu situaciją kontroliuoja trečiosios šalys: JT ir Raudonasis Kryžius.“

Dauguma sužeistų „Azov“ kovotojų laikoma rusų okupuotame Donecke įsikūrusio kaimo Olenivka kalėjime, tačiau mažesnė sunkiai sužeistų karių grupelė buvo nugabenta į Novoazovsko, irgi esančio rusų okupuotame Donecke, ligoninę.

Anot K. Prokopenko, kiek jai žinoma, nė vienas kovotojas nebuvo išvežtas į Rusiją.

Gegužės 11 d. Vatikane grupė Ukrainos karių žmonų susitiko su popiežiumi Pranciškumi ir paprašė jo įsikišti, kad būtų išgelbėtos jų artimųjų, kovojančių su Rusijos pajėgomis apgultoje Mariupolio plieno gamykloje „Azovstal“, gyvybės.

„Mes paprašėme jo atvykti į Ukrainą, pasikalbėti su (Rusijos prezidentu Vladimiru) Putinu ir pasakyti jam: „Leiskite jiems išeiti“. Jis tik pasakė, kad melsis už mus“, – žurnalistams vėliau sakė K. Prokopenko.

„Azovstal“ gamyklos viduje buvę ukrainiečiai buvo paskutinis pasipriešinimo rusams, kurie po kelias savaites trukusios apgulties perėmė nuniokoto uostamiesčio kontrolę, židinys.

Kyjivas tikisi iškeisti pasidavusius Mariupolio gynėjus, bet Rusija dar nėra patvirtinusi, ar jie bus įtraukti į kokį nors apsikeitimą belaisviais.

Praeitą mėnesį Maskva paskelbė perėmusi Mariupolio kontrolę po kelias savaites trukusios apsiausties, bet šimtai Ukrainos karių tebekovojo didžiuliame „Azovstal“ komplekse, nuo Rusijos atakų ir bombardavimų slapstydamiesi toje pramonės zonoje esančiuose požeminiuose tuneliuose ir bunkeriuose.

Pasibaigus Rusijos karo Ukrainoje pragaištingiausiai apgulčiai, šalies vadovui Vladimirui Putinui atsirado reta proga skelbti pergalę savo ne itin sėkmingoje kampanijoje, ką nurodo ir daugelis karo analitikų.

Rusijos Gynybos ministerija paskelbė vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip kovotojai palieka Mariupolio gamyklą „Azovstal“ – sunkiai sužeistus išneša su neštuvais, kiti eina iškeltomis rankomis, kad juos apieškotų rusų karinių pajėgų kariai.

Tarp kovotojų buvo ir moterų – „Reuters“ vaizdo reportaže matėsi viena moteris, sėdinti autobuse, važiuojančiame į Olenivką.

Kremlius pranešė neva V. Putinas asmeniškai garantavo, kad su paimtais į nelaisvę ukrainiečių kariais bus elgiamasi pagal tarptautinę teisę. Ukrainiečių valdžios atstovai teigia, kad jie galėtų būti iškeisti į rusų karo belaisvius.

Ukrainos premjero pavaduotoja Irina Vereščiuk teigimu, tikimasi sužeistus ukrainiečių karius, kai jų būklė stabilizuosis, išmainyti į rusų karo belaisvius.

Tačiau Rusijos ambasadoriaus JT pavaduotojas Dmitrijus Polianskis tviteryje pareiškė, kad jokio susitarimo dėl apsikeitimo belaisviais nebuvo: „Nežinojau, kad anglų kalba turi tiek daug būdų vienai žinutei išreikšti – „Azovnazistai besąlygiškai pasidavė“.

Naujienų agentūra TASS pranešė, kad Rusijos komitetas planuoja apklausti karius, kurių daugelis priklauso batalionui „Azov“, atliekant tyrimą dėl to, ką Maskva vadina „Ukrainos režimo nusikaltimais“.

Rusijos Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas pareiškė, kad „nacių nusikaltėliai“ (turima omenyje Ukrainos „Azov“ pulko narius) neturėtų būti iškeisti į rusų karo belaisvius.

Politikas, vienas iš Rusijos delegacijos narių derybose su Ukraina Leonidas Sluckis pavadino evakuotus kovotojus „gyvuliais žmogaus pavidalu“, kuriems reikėtų įvykdyti mirtie bausmę.

„Azov“ pulkas buvo suformuotas 2014 m., netrukus po to, kai Maskva aneksavo Ukrainos pietinį Krymo pusiasalį, kovoti su Rusijos pajėgomis ir prorusiškais maištininkais rytiniame Donbaso regione.

Ukraina pabrėžia, kad „Azov“ batalionas yra specialus Ukrainos nacionalinės gvardijos padalinys, pavaldus tik vyriausiajam vadui – Ukrainos prezidentui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)