„Daugelis teigia, kad aš ir Putinas esame žudikai. Aš jau seniai jums, filipiniečiai, sakiau, kad aš tikrai žudau. Bet aš žudau nusikaltėlius, aš nežudau vaikų ir senelių. Mes esame dviejuose skirtinguose pasauliuose“, - pareiškė R. Duterte per savaitinį šalies ministrų kabineto posėdį.

R. Duterte, kuris V. Putiną atvirai vadino savo draugu, pirmą kartą išsakė pasipiktinimą dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą.

Jis pabrėžė, kad Rusija Ukrainoje vykdo ne „specialią karinę operaciją“, bet iš tikrųjų kariauja plataus masto karą prieš suverenią tautą.

Leidinys primena, kad R. Duterte, jau birželio 30 d. paliksiantis prezidento postą, dar 2016 metais paskelbė negailestingą karą narkotikams.

Tarptautinių žmogaus teisių gynimo organizacijų duomenimis, Filipinų policija žudo asmenis, įtariamus narkotikų vartojimu, bet šalies valdžia tai neigia. Tikslus žuvusiųjų per karą su narkotikais skaičius nežinomas, bet jų gali būti apie 6 tūkst.

Tarptautinis baudžiamasis teismas tiria galimus nusikaltimus žmoniškumui Filipinuose.

Nuo Rusijos agresijos prieš Ukrainą pradžios jau žuvo 234 ukrainiečių vaikai, dar mažiausiai 433 buvo sužeisti.

Filipinai Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje protarė rezuliocijai, smerkiančiai Rusijos karą Ukrainoje. Tačiau R. Duterte vengė tiesiogiai kritikuoti V. Putiną. Jis tikino norintis išlikti neutralus.

Tačiau kovą šalies ambasadorius JAV pareiškė, kad Filipinai yra pasirengę atverti savo bazes Jungtinėms Valstijoms, jei konfliktas Ukrainoje išsiplėstų ir Amerika būtų įtraukta į krizę.

Ambasadorius Jose Manuelis Romualdezas sakė, kad R. Duterte per Maniloje vykusį susitikimą liepė jam pranešti Vašingtonui, kad Filipinai palaikys JAV dėl Ukrainos krizės.

„Jis sako, kad jei jie prašys Filipinų paramos, tai labai aišku, kad, jei padėtis taps kritinė, Filipinai bus pasirengę prisidėti, ypač jei ši Ukrainos krizė persimestų į Azijos regioną“, – sakė J. M. Romualdezas.

„[Prezidentas] sakė, kad Filipinai bus pasirengę atverti savo duris, ypač mūsų sąjungininkei JAV, kad galėtų naudotis mūsų infrastruktūra, bet kokiais objektais, kurių jiems gali prireikti“, – pridūrė jis internetinės žiniasklaidos forume.

Jis teigė, kad tarp objektų, į kuriuos JAV pajėgos galės gauti prieigą, yra buvusios amerikiečių oro ir jūrų pajėgų bazės Filipinų šiaurėje.

Nors R. Duterte nuo 2016 metų, kai tapo prezidentu, puoselėjo glaudesnius ryšius su JAV varžovėmis Rusija ir Kinija, J. M. Romualdezas teigė, kad prezidentas „žino, jog [karas], kuris dabar vyksta Ukrainoje, neturėjo įvykti, nes jis buvo neišprovokuotas“.

Filipinai taip pat yra pasirašę abipusės gynybos sutartį su JAV, kuri įpareigoja abi sąjungininkes ateiti viena kitai į pagalbą agresijos atveju.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją