Šiuo metu V. Medvedčiukas yra suimtas dėl kaltinimų valstybės išdavyste. Pirmadienį Ukrainos saugumo tarnyba pranešė, kad jis davė parodymus prieš buvusį Ukrainos prezidentą Petro Porošenką.

Tyrėjams jis paaiškino, kaip 2014-2015 m. Ukraina pirko anglis tiesiai iš Rusijai pavaldžių marionetinių „respublikų“ Donecko ir Luhansko srityse.

Jis taip pat papasakojo, kaip buvo privatizuota Ukrainos Samaros–Zachidno naftotiekio atkarpa.

Pasak V. Medvedčiuko, buvęs šalies prezidentas P. Porošenka pats asmeniškai dalyvavo įgyvendinant abi šias korupcines schemas.

V. Medvečuko teigimu, P. Porošenka jo paprašė sukurti slaptą kanalą su Rusijos vadovybe ir asmeniškai padėjo prastumti reikiamus sprendimus įvairiose Ukrainos institucijose ir agentūrose.

„Siekiant privatizuoti šį vamzdyną, t.y., iš esmės paversti jį P. Porošenkos nuosavybe, reikėjo imtis tam tikrų veiksmų. Visos (institucijos) – teismai, prokurorai, Antimonopolinis komitetas, Valstybės turto fondas – priėmė sprendimus (tuometinio) prezidento P. Porošenkos privačių interesų naudai“, – sakė V. Medvedčiukas, teigiama Ukrainos saugumo tarnybos pranešime.

Anot V. Medvedčiuko, prie vamzdyno privatizavimo jis dirbo paties P. Porošenkos prašymu.

„Per vienerius metus šis vamzdynas jo savininkams uždirbo dvigubai daugiau, nei jiems kainavo – net 42 mln. JAV dolerių, – sakė Medvedčiukas. – Dyzelinui kuro perdavimas vamzdynu nutrūko 2019 m. gegužę, vos tik baigėsi P. Porošenkos kadencija“.

V. Medvedčiukas teisėsaugai taip pat papasakojo apie 2014-2015 m. schemas, pagal kurias Ukrainai buvo tiekiamos anglys iš Rusijos kontroliuojamų Donbaso teritorijų.

„Į šią (schemą) buvo įsitrauksi visa aukščiausioji šalies vadovybė: nuo prezidento iki ministrų, teisėsaugos atstovų ir kitų asmenų, kurie tiesiogiai rūpinosi schemos veikimu“, – sakė suimtasis V. Medvedčiukas.

Pasak Ukrainos saugumo tarnybos, V. Medvedčiukas pateikė ir aukštų pareigūnų, dalyvavusių šioje valstybės apgaudinėjimo schemoje, pavardes. Šiame sąraše – buvę biurokratai, centrinio banko darbuotojai, parlamentarai ir teisėsaugos pareigūnai.

Tyrimas šiuo metu tęsiamas. Pareigūnai siekia nustatyti daugiau detalių ir asmenų, dalyvavusių korupcinėje veikloje.

Balandžio 12 d. V. Medvedčiukas buvo sulaikytas pasienyje, kai nepaisydamas jam skirto namų arešto bandė pabėgti iš Ukrainos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją