„Mes prisiimame šį įsipareigojimą“, – sakė jis, paklaustas, ar JAV kariniu būdu įsikiš, jei Kinija jėga mėgins perimti Taivano kontrolę. „Mes sutikome su vienos Kinijos politika, pasirašėme ją (...) bet mintis, kad jį galima paimti jėga, tiesiog nederama“.

„Tai išjudins visą regioną ir bus dar vienas veiksmas, panašus į tai, kas nutiko Ukrainoje“.

J. Bidenas tiesiogiai susiejo Vakarų pastangų padėti Ukrainai atremti Rusijos invaziją rezultatus su pamokomis, kurias Pekinas turėtų išmokti dėl Taivano, ir tai yra kol kas griežčiausias J.Bideno pasisakymas šiuo klausimu.

Rusija „turi sumokėti ilgalaikę kainą“ už savo „barbariškumą Ukrainoje“, kalbant apie JAV ir sąjungininkių Maskvai taikomas sankcijas, sakė J. Bidenas. Jo teigimu, tai liečia „ne tik Ukrainą“, nes Kinija stebi, ar Vakarų spaudimas Rusijai atlėgs. „Kokį signalą tai siunčia Kinijai apie kainą, kurią jai teks sumokėti, jei ji mėgins jėga užimti Taivaną?“, - klausė jis.

J. Bidenas leido suprasti, jog tikisi, kad invazija „neįvyks“, bet tai „priklauso (...) nuo to, kaip aiškiai pasaulis parodys“, kad invazija turės savo kainą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją