Į Rusiją atvyko technikai, kurių specializacija – statinės bombos (angl. barrel bomb), manoma, naudotos Sirijoje. Europos pareigūnai nerimauja, kad rusai gali planuoti tokius išpuolius Ukrainoje, skelbia „The Guardian“.

Žvalgybos pareigūnų teigimu, daugiau nei 50 ekspertų, turinčių didelę šių sprogmenų gamybos ir tiekimo patirtį, jau kelios savaitės yra Rusijoje ir dirba kartu su Rusijos kariuomenės pareigūnais.

Manoma, kad būtent šių ekspertų atvykimas yra vienas iš veiksnių, kodėl JAV ir Europa įspėja, kad Rusijos pajėgos galėjo rengtis panaudoti cheminį ginklą konflikte, kuris tęsiasi jau ketvirtą mėnesį.

Statinės bombos yra cilindrinės talpyklos, kurios būna pripildytos sprogmenų ir skeveldrų, ir dažniausiai numetamos iš sraigtasparnių.

Karas Ukrainoje

Sirijos kariuomenę per karą šalyje kaltino statinių bombų, pripildytų bakų su chloru, tačiau Basharas al Assadas kategoriškai neigė, kad būta tokių išpuolių prieš gyventojus.

Oponuojančios pajėgos Sirijoje praktiškai neturėjo kuo atremti B. al Assado oro išpuolių. Tačiau situacija Ukrainoje kitokia – ukrainiečių kariai, ginkluoti zenitinėmis raketomis, gali numušti rusų karinių pajėgų naikintuvus ir sraigtasparnius, o sausumos pajėgos – apšaudyti artilerijos ugnimi.

„Veikiausiai todėl nematome, kad jie kirstų sieną, – teigė vienas Europos pareigūnas. – Žinome, kad jie turi pajėgumų, tačiau jei juos panaudos, pralaimės; mums bus aišku, kas tai padarė, o jie vis tiek greičiausiai žus.“

Statinių bombų specialistai – avangardas pajėgų, kurias Sirijos vyriausybė siunčia į Rusiją paremti V. Putino (o pastarojo parama daug lėmė tai, kad B. al Assado režimas liko valdžioje).

Karas Ukrainoje. Gegužės 21-oji

Europos pareigūnų manymu, šiuo metu apie 800–1000 savanorių karių iš Sirijos atvyko į Rusiją. Čia jiems pažadėjo nuo 1500 iki 4000 dolerių dydžio atlyginimą, t. y. 20 kartų daugiau, nei jie gautų Sirijoje, kur dėl ekonomikos krizės stipriai nuvertėjo šalies valiuta (Sirijos svaras).

Sirijos vyriausybė įkūrė keturis savanorių, kuriuos siųs į Rusiją, verbavimo centrus Damaske, Latakijoje, Hamoje ir Homse. Savanoriai priimami į privačią Rusijos kariuomenę „Wagner Group“.

Vieno Sirijos karinių pajėgų leitenanto, kuris užsirašė savanoriu ir išvyko į Rusiją, giminaitis neigė, kad jo dėdė – samdinys: „Jie vyksta kaip įprastinis karinis dalinys. Jis vyksta su visu būriu. Tik keturi iš būrio nepanoro vykti. V. Putinas mums daug padėjo, dabar galime jam padėti.“

Balandžio pabaigoje Ukrainos pusė pranešė, kad Popasnos mieste žuvo 25 Libijos ar Sirijos kariai; šią informaciją Sirijos pareigūnai ir opozicijos nariai paneigė.

„Tada paklausiau savo dėdės, – pasakojo savo pavardės nenorėjęs viešinti giminaitis. – Jis sakė, kad ten buvo ne jie [sirai], bet galėjo būti Libijos savanoriai. Jis tvirtina, kad nė vienas iš jų dar nekirto sienos.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją