J. Bideno vizitą Korėjos pusiasalyje temdo būgštavimai, kad Šiaurės Korėja vėl gali išbandyti branduolinį ginklą. Amerikiečių žvalgybos vertinimu, tai „reali galimybė“. Taip pat galimas ir raketos bandymas.

JAV jau kurį laiką įspėja, kad Šiaurės Korėja gali netrukus – pirmą kartą nuo 2017 metų – vėl atlikti branduolinio ginklo bandymą. Užsienio izoliuota ir griežtomis sankcijomis baudžiama šalis praėjusiais mėnesiais įvykdė virtinę raketų bandymų. Šiuo metu šalis kovoja su dideliu koronaviruso protrūkiu.

J. Bidenas Pietų Korėjoje aplankys 30 000 čia dislokuotų JAV karių, o sekmadienį vyks toliau į Japoniją. Ten numatyti pokalbiai su šalies vadovais bei Australijos, Indijos, Japonijos ir JAV aljanso susitikimas.

Prezidento kelionė į Rytų Aziją traktuojama kaip dalis JAV mėginimų pabrėžti savo strateginį persiorientavimą į Aziją. J. Bidenas šiame kontekste pasirengęs stiprinti karinį buvimą regione. Dėl augančios Kinijos ekonominės ir karinės galios dešimtmečius trukęs JAV dominavimas regione braška.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją