Nors jos tapatybė ir laikoma Rusijos valstybine paslaptimi ir niekada viešai nebuvo patvirtinta, Rusijos prezidento pirmagime laikoma Marija Voroncova – 37 metų gimtadienį balandį minėjus endokrinologė.

Kremlių kritikuojančio portalo rusų kalba „Republic“ vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Koleziovas sako gavęs momentinių jos komentarų „Telegram“ pokalbyje, vienijančiame per 170 Maskvos valstybinio universiteto medicinos fakulteto alumnų, nuotraukų.

Publikacijoje, kuri sudomino ir nepriklausomą naujienų portalą „Meduza“, D. Koleziovas teigia, „nesantis 100 proc. tikras, kad tai V. Putino dukra“.

Tačiau šaltiniai iš pokalbių grupės jį informavo, kad ten tikrai ji, tai liudija ir jos skelbiamos biografinės detalės. „Newsweek“ susisiekė su Kremliumi dėl komentaro, bet jo negavo.

Maria V pasivadinusi, kaip manoma, V. Putino dukra prie grupės prisijungė praeitais metais, savo įrašuose ji atkartoja kai kuriuos Rusijos prezidento pasisakymus Vakarų tema.

„Vakarai nesuinteresuoti, kad mūsų šalis klestėtų. Jie visada darė viską, kad tik taip nenutiktų. Tą daro ir toliau“, – teigiama viename iš įrašų, priskiriamų M. Voroncovai.

D. Kozeliovas savo straipsnyje teigia, kad jos žinutės atskleidžia, kad ji „tiesiogiai karui Ukrainoje nepritaria“, tačiau pridūrė, kad iš esmės ji palaiko Kremliaus naratyvą, esą, „Rusija nėra agresorė, Rusija yra auka, kuri priversta gintis“.

Diskusijoje apie karą Ukrainoje ji primena, kaip, esą, Jungtinės Valstijos taip pat pradeda karus, o pokalbiui pasisukus apie asmeninę prezidento atsakomybę, ji teigia: „O šventas naivume. Vaikų paistalai“.

„Dėl visko kaltinti ir suversti atsakomybę vienam asmeniui tai tas pats, kaip tikėti vienu vieninteliu asmeniu, pavyzdžiui, caru. Tokia pati nesąmonė. Mes nesame kaip vokiečiai XX amžiaus ketvirtą dešimtmetį, jau labiau tie, kuriuos jie engė. Jeigu staiga, kaip kad vos nenutiko paskutinį praeito amžiaus dešimtmetį, Rusija taps papildoma Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos žaliavine medžiaga, man bus labai įdomu pamatyti, ką jūs kaltinsite dėl to, kad negyvenate klestinčioje ekonomikoje“.

Kitame susirašinėjime ji kritikuoja kitą grupės narį dėl žodžio „aneksija“ panaudojimo apibūdinant savavališką Krymo pusiasalio prisijungimą 2014 metais. Jos teigimu, terminas ignoruoja „žmonių valią“, esą, išreikštą referendume.

Pastarasis sulaukė tarptautinės kritikos kaip Kremliaus bandymas sukurti pretekstą teritorijos inkorporavimui į Rusijos teritoriją.

Apie tai kalbama „Važnije istorii“ ir „Der Spiegel“ atliktame tyrime.

Žurnalistai išsiaiškino, kad per pastaruosius dvejus metus V. Putino dukra daugiau nei 50 kartų skrido į Miuncheną. Šiame mieste I. Zelenskis gyveno ir dirbo nuo 2016 m.

Taip pat žurnalistai gavo duomenų iš Rusijos Federacijos (RF) prezidento apsaugos tarnybos darbuotojo, kuris, kaip teigiama, yra K. Tichonovos asmens sargybinis, el. pašto dėžutės.

Tarp dokumentų yra K. Tichonovos, I. Zelenskio ir, regis, jų dukters, gimusios 2017 m., pasai. Remiantis žiniasklaidos informacija, mergaitės pase nurodytas tėvavardis – Igorevna.

Į „Der Spiegel“ klausimą apie I. Zelenskį Bavarijos valstybiniame balete dirbantis šaltinis atsakė, kad pastarasis „greičiausiai yra Putino dukters partneris“.

Europos Sąjunga balandžio pradžioje įvedė sankcijas dviem suaugusioms Rusijos prezidento V. Putino dukterims.

Sankcijos M. Voroncovai ir K. Tichonovai yra naujų priemonių prieš Rusiją dėl jos invazijos Ukrainoje dalis.

ES M. Voroncovą ir K. Tichonovą įtraukė į atnaujintą asmenų, kuriems taikomas turto įšaldymas ir kelionių draudimas, sąrašą.

Panašias sankcijas V. Putino dukterims paskelbė Jungtinės Valstijos.

Pasirodžius įrodymams apie kankinimus ir žudymą karo zonose netoli Kyjivo, ES nusprendė paskelbti penktą sankcijų dėl Rusijos karo paketą.

Be sankcijų asmenims, 27 valstybių Bendrija pritarė anglių importo embargui. Tai bus pirmos dėl karo Ukrainoje paskelbtos ES sankcijos, nukreiptos prieš pelningą Rusijos energijos sektorių; jos vertinamos 4 mlrd. eurų per metus, nurodo bloko vadovai.

ES taip pat pradėjo rengti papildomas sankcijas, įskaitant priemones prieš naftos importą.

Jungtinė Karalystė taip pat įvedė sankcijų V. Putino ir Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo dukterims dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

JK Užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad šie suvaržymai yra nutaikyti į „Kremliaus vidinio rato prabangų gyvenimo būdą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)