JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas teigė, kad A. Lukašenkos pasirašytas naujas įstatymas dėl mirties bausmės taikymo už „teroristinius“ aktus iš tikrųjų nukreiptas prieš demokratijos aktyvistus ir Rusijos karo Ukrainoje priešininkus.

„Daugeliui iš daugiau nei 1 100 politinių kalinių režimas pateikė politiškai motyvuotus kaltinimus dėl „ekstremizmo“ ir „terorizmo“, o dar dešimtims tūkstančių klijuoja tokias etiketes“, – sakoma A. Blinkeno pareiškime.

„Šiais veiksmais autoritarinis lyderis desperatiškai siekia išlaikyti valdžią pasitelkdamas baimę ir bauginimus“, – sakė jis.

Rusijos naujienų agentūrų teigimu, A. Lukašenka pasirašė įstatymą dėl galimybės skirti mirties bausmę už „pasikėsinimą įvykdyti teroro aktą“.

Gardino miesto teismas trečiadienį už uždarų durų pradėjo nagrinėti 12 aktyvistų, kaltinamų „teroro aktų rengimu“, bylą, pranešė Baltarusijos žmogaus teisių centras „Viasna“.

„Lukašenkos režimas ir toliau smurtu ir neseniai priimtomis baudžiamojo kodekso pataisomis slopina demokratinius ir antikarinius judėjimus Baltarusijoje“, – sakė A. Blinkenas.

Jis paragino „besąlygiškai“ paleisti politinius kalinius, o vyriausybę surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus, kuriuos stebėtų tarptautinė bendruomenė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją