Taigi NATO valdymo organas Šiaurės Atlanto Taryba negali priimti sprendimo, kaip planuota, pradėti stojimo procesą.

Švedija ir Suomija anksčiau trečiadienį per internetinę vaizdo įrašų ceremoniją oficialiai pateikė šalių paraiškas NATO generaliniam sekretoriui Jensui Stoltenbergui.

Iškėlė sąlygą

NATO plėtra priklausys nuo to, ar sąjungininkės paisys Turkijos saugumo interesų, trečiadienį pareiškė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas savo valdančiosios partijos nariams parlamente sostinėje Ankaroje.

R. T. Erdoganas teigė, kad Švedija neturėtų tikėtis, kad Turkija patvirtins jos siekį tapti NATO nare, kol nebus sugrąžinti „teroristai“. R. T. Erdoganas apkaltino Stokholmą suteikus saugų prieglobstį uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), kurią Ankara ir jos Vakarų sąjungininkės laiko teroristine grupuote, nariams.

„Prašėme išduoti 30 teroristų, bet jie atsisakė tai padaryti“, – sakė jis. „Negalite siųsti mums atgal teroristų ir tada prašyti mūsų paramos jūsų narystei NATO (...) Negalime pasakyti „taip“, kad iš šios organizacijos būtų atimtas saugumas“, – pridūrė jis.

„NATO yra saugumo organizacija. Todėl mes negalime pritarti, kad iš šios saugumo organizacijos būtų atimtas jos saugumas“, – pridūrė R. T. Erdoganas.

R. T. Erdoganas paragino Aljanso nares „gerbti“ Ankaros susirūpinimą dėl dviejų šalių, kurias Turkija kaltina globojant teroristus.

„Vienintelis mūsų lūkestis iš NATO sąjungininkių yra (...) pirmiausia suprasti mūsų jautrumą, gerbti jį ir galiausiai palaikyti“, – savo partijos įstatymų leidėjams parlamente sakė R. T. Erdoganas.

Kaip remdamasi pokalbiais su trimis aukšto rango Turkijos pareigūnais, pranešė agentūra „Bloomberg“, Turkija nori, kad Suomija ir Švedija pasmerktų visas kurdų organizacijas ir panaikintų ginklų pardavimo apribojimus.

Švedija nuo 2019 m. taiko ginklų pardavimo Turkijai embargą dėl Ankaros invazijos į Siriją. „Jautriai reaguojame į savo sienų apsaugą nuo teroristinių organizacijų atakų“, – sakė R. T. Erdoganas, paraginęs NATO sąjungininkes paremti Turkijos „teisėtas“ operacijas Sirijoje arba bent jau nestoti joms skersai kelio.

Turkijos lyderis taip pat sakė, kad jam nerūpi Švedijos ar Suomijos delegacijų prašymas atvykti į Ankarą konsultacijoms. „Jie nori atvykti pirmadienį. Nėra reikalo vargintis“, – sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)