Suomija atitinkamą dokumentą NATO įteikė anksčiau trečiadienį. Kartu su ja prašymą įteikė ir kaimyninė Švedija. Abi šalys nusprendė siekti narystės Aljanse po Rusijos invazijos į Ukrainą.

„Norime užtikrinti, kad kiekviena NATO šalis kuo greičiau ratifikuotų mūsų paraišką“, – S. Marin sakė žurnalistams po derybų Romoje su Italijos premjeru Mario Draghiu. Pasak jos, tai būtų geriausia saugumo garantija Suomijai ir Švedijai.

S. Marin nurodė abejojanti, kad kai Suomija prisijungs prie NATO, įvyks daug pokyčių, ir atkreipė dėmesį į savo šalies jau ir taip glaudų bendradarbiavimą su kariniu aljansu. Ji tikino, kad Suomija būtų vertinga NATO, nes gali pasigirti „labai gerais“ gynybos pajėgumais.

Nepaisant to, Suomijos premjerė pripažino, kad potencialios narystės klausimu esama „problemų, kurias reikia išspręsti“.

Čia ji omenyje turėjo NATO narę Turkiją, kuri prieš tai pareiškė, kad blokuos Suomijos ir Švedijos stojimą į Aljansą. Ankara kaltina šias šalis, kad jos teikia saugų prieglobstį Turkijai priešiškoms ginkluotoms grupuotėms.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją