Maistą į namus per „Yandex.Food“ užsisakančius rusus šokas ištiko kovo mėnesį, kai internete pasirodė žemėlapis, kuriame buvo galima rasti visą informaciją apie klientus: jų asmens duomenis – adresus bei telefono numerius, informaciją kiek maisto, kada ir už kokią sumą jie užsisakė. Šiuo asmens duomenų nutekinimu pasipiktinę rusai su kolektyviniu ieškiniu kreipėsi į teismą, „Yandex.Food“ buvo skirta 60 000 rublių bauda.

Dabar internete pasirodė nauja svetainės versija. Kūrėjai žemėlapį papildė kelių policijos, kurjerių tarnybos SDEK, banko VTB, elektroninės parduotuvės „Wildberries“ ir kitų šaltinių duomenimis.

Viešai paskelbtų asmenų sąrašuose nurodomi jų adresai, telefonų numeriai ir automobilių VIN numeriai. Žmones galima rasti pagal vardą, pavardę ir numerį (tarp jų yra žurnalistė Ksenija Sobčak, oligarcho Olego Deripaskos sūnus Piotras ir dar apie 30 žmonių).

Svetainės kūrėjai būtinybę ją atnaujinti aiškina tuo, kad „konfidencialumas nėra vertinamas“ ir „daug asmens duomenų neteisėtai patenka į internetą“. Jie nurodo, kad 60 000 rublių bauda po „Yandex.Food“ duomenų bazės nutekėjimo reiškia, kad pristatymo adresų ir asmens duomenų vertė yra „0,009 rublio vienam vartotojui“.

„Vis daugiau informacijos patenka į nusikaltėlių rankas, kurie gali ja pasinaudoti siekdami įbauginti ar apgauti. Kad suprastumėte riziką, galite patikrinti, kokią asmeninę informaciją turi sukčiai ir nusikaltėliai“, – „Forbes“ cituoja pranešimą interneto tinklapyje, kuriame viešinami Rusijos gyventojų asmens duomenys.

„Yandex.Food“ teigė, kad naujų informacijos nutekėjimo atvejų neužfiksuota ir ne visi išplatinti duomenys yra susiję su jų teikiamomis paslauga. „Wildberries“ teigė, kad naudotojų duomenys „yra saugūs" ir „nėra dėl ko nerimauti“. „Avito“ taip pat neigė informacijos nutekėjimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)