Kijevo derybininkas Michaylo Podoliakas per Ukrainos televiziją pareiškė, kad derybose nebus galima padaryti pažangos, jei Rusija nepripažins padėties vietoje.

„Iki šiol jie gyvena pasaulyje, kuriame neva egzistuoja ukrainietiškas nacizmas“, – sakė M. Podoliakas, pridurdamas, kad egzistuoja tik „rusiškas nacizmas“. Pasak jo, apie paliaubas būtų galima kalbėti tik visiškai išvedus Rusijos kariuomenę, o priimtinas būtų tik visiškas visų okupuotų teritorijų išlaisvinimas.

Rusija anksčiau patvirtino derybų pabaigą. „Ne, derybos nebus tęsiamos. Ukraina praktiškai pasitraukė iš derybų proceso“, – žurnalistams sakė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Andrejus Rudenka.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas antradienį telefonu kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Vokietijos vyriausybės atstovas spaudai Steffenas Hebestreitas sakė, kad O. Scholzas ir V. Zelenskis sutarė, „kad konfliktui užbaigti būtinas diplomatinis, derybomis pasiektas susitarimas tarp Ukrainos ir Rusijos“.

Vadovai sutarė, kad Rusija turi nedelsdama nutraukti kovines operacijas ir išvesti savo karius iš Ukrainos.

V. Zelenskis savo pokalbį telefonu su O. Scholzu apibūdino kaip „pakankamai produktyvų“, o viena iš aptartų temų buvo karinė parama Ukrainai, sakė jis antradienio vakarą savo kasdieniniame vaizdo pranešime.

Nerimas dėl „Azov“ kovotojų likimo

Kremlius apkaltino Vakarus vykdant diplomatinį, ekonominį ir politinį karą prieš Rusiją. „Tai yra priešiškos valstybės. Nes tai, ką jie daro, yra karas“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Rusijos parlamento vadovas dar labiau pakurstė nepasitikėjimą, nes pasisakė prieš apsikeitimą belaisviais po ukrainiečių kovotojų evakuacijos Mariupolyje. „Nacių nusikaltėliai nėra mainų objektas. Jie yra karo nusikaltėliai ir mes turime padaryti viską, kad jie sulauktų teisingumo“, – per plenarinį posėdį sakė Viačeslavas Volodinas.

Pasak „Reuters“, Kremlius teigia, kad V. Putinas asmeniškai garantavo, jog su kaliniais bus elgiamasi pagal tarptautinius standartus, o ir Ukraina tikisi, kad daugiau kaip 260 jos karių, palikusių apgultą „Azovstal“ plieno gamyklą, bus iškeisti.

Ministro pirmininko pavaduotoja Iryna Vereščuk sakė, kad Kyjivas siekia organizuoti apsikeitimą sužeistaisiais, kai jų būklė stabilizuosis.

Tačiau Rusijos ambasadoriaus JT pavaduotojas Dmitrijus Polianskis tviteryje pareiškė, kad jokio susitarimo dėl apsikeitimo belaisviais nebuvo: „Nežinojau, kad anglų kalba turi tiek daug būdų vienai žinutei išreikšti – „Azovnazistai besąlygiškai pasidavė“.

Naujienų agentūra TASS pranešė, kad Rusijos komitetas planuoja apklausti karius, kurių daugelis priklauso batalionui „Azov“, atliekant tyrimą dėl to, ką Maskva vadina „Ukrainos režimo nusikaltimais“.

Parlamentaras Leonidas Sluckis, vienas iš Rusijos atstovų derybose su Ukraina, evakuotus kovotojus pavadino „gyvuliais žmogaus pavidalu“ ir sakė, kad jiems turėtų būti įvykdyta mirties bausmė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)