Nuo balandžio vidurio opozicijos partijos rengia mitingus, kuriuose reikalaujama ministro pirmininko Nikolo Pašiniano atsistatydinimo dėl to, kaip jis sprendžia teritorinį ginčą su Azerbaidžanu.

Antradienio rytą šimtai opozicijos šalininkų bandė užblokuoti gatves Jerevano centre, visa tai stebėjo AFP žurnalistas.

Armėnijos policijos departamentas pranešė, kad „286 asmenys, nepaklusę teisėtiems policijos pareigūnų reikalavimams, buvo trumpam sulaikyti“.

Armėnija ir Azerbaidžanas dėl seniai ginčijamo Kalnų Karabacho regiono kariavo du kartus – 2020 metais ir praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje.

Šešias savaites trukusios kovos 2020 metų rudenį nusinešė daugiau kaip 6 500 gyvybių ir baigėsi paliaubų susitarimu, sudarytu tarpininkaujant Rusijai. Pagal susitarimą Armėnija atsisakė dešimtmečius kontroliuotos teritorijos, o Rusija dislokavo apie 2 000 taikdarių, kurie prižiūrėjo paliaubas.

Armėnijoje šis paktas buvo laikomas nacionaliniu pažeminimu ir sukėlė kelias savaites trukusius antivyriausybinius protestus, todėl N. Pašinianas paskelbė pirmalaikius parlamento rinkimus, kuriuos praėjusį rugsėjį laimėjo jo partija „Pilietinė sutartis“.

Opozicinės partijos kaltina N. Pašinianą, kad jis planuoja perduoti Baku Karabacho dalis, kurias vis dar kontroliuoja Armėnija.

Etniniai armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano, kai 1991 metais žlugo Sovietų Sąjunga. Po to kilęs konfliktas nusinešė apie 30 tūkst. gyvybių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją