53 sunkiai sužeisti kovotojai buvo nugabenti į medicinos įstaigą separatistų kontroliuojamame Novoazovske, socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Ukrainos generalinis štabas.

Dar 211 buvo nugabenti į Olenivkos kaimą, kurį yra užėmusios Rusijos pajėgos, ir vėliau bus grąžinti Ukrainai per apsikeitimą belaisviais. Pastangos evakuoti gamykloje likusius kovotojus tęsiamos.

Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hana Maliar pareiškė, kad visos užduotys ginti Mariupolį įvykdytos ir plieno gamyklos išlaisvinti neįmanoma.

Mariupolio gynėjai suteikė Ukrainai kritiškai svarbaus laiko sukaupti rezervus, pergrupuoti pajėgas ir gauti partnerių pagalbą, o dabar svarbiausia – išsaugoti Mariupolio gynėjų gyvybes, pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ rašė ji.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo kasdieniame vaizdo kreipimesi pabrėžė, kad „Ukrainai Mariupolio didvyriai reikalingi gyvi“.

Pulko „Azov“, vadovavusio įmonės gynybai, vadas pulkininkas leitenantas Denysas Prokopenka pirmadienį paskelbtame iš anksto įrašytame vaizdo įraše sakė, kad evakuacija žymi dalinio misijos pabaigą.

„Per karą absoliučiai saugių planų ir operacijų nebūna“, – sakė jis ir pridūrė, kad rizika buvo pasverta ir kad viena iš šio plano dalių apima pastangas išgelbėti „kiek įmanoma daugiau karių gyvybių“.

Ukrainos kariuomenė antradienį praneša besistengianti evakuoti visus likusius karius iš jų tvirtovės priešų apsuptame Mariupolyje. Miestą Rusijos pajėgos alina jau kelis mėnesius.

Spėjama, kad šimtų kovotojų evakuacija galimai reiškia ilgiausio ir kruviniausio mūšio Ukrainos kare pabaigą.

Šiuo metu Mariupolis apsuptas Rusijos pajėgų, kurios mieste išžudė dešimtis tūkstančių žmonių.

„Mariupolio tvirtovė atliko savo kovinę misiją. Aukščiausia karinė vadovybė nurodė visų dalinių, esančių „Azovstal“ gamykloje, vadams gelbėti personalo gyvybes... Mariupolio gynėjai – šių dienų herojai“, – teigiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo išplatintame pareiškime.

Jungtinės Tautos ir Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas buvo vieni iš partnerių, padėjusių Ukrainos valdžios institucijoms organizuoti evakuaciją, sakė V. Zelenskis.

Mariupolis buvo apsuptas netrukus po Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario mėnesį, o ukrainiečių gynėjai pasislėpė plieno gamykloje „Azovstal“, nes Rusijos kariai palaipsniui periminėjo miesto kontrolę.

Rusija nerizikavo atvirai pulti gamyklą, tačiau užblokavo visas prieigas, o teritorija buvo nuolat bombarduojama.

Pastarosiomis dienomis iš gamyklos teritorijos buvo evakuota šimtai civilių gyventojų. Kelias dienas vyko derybos dėl karių, kurių dalis buvo sunkiai sužeisti ir beveik nebeturėjo vandens ir maisto atsargų, išvedimo.
Rusijos gynybos ministerija Maskvoje anksčiau paskelbė, kad buvo pasiektas susitarimas dėl karių evakuacijos, sudarytos paliaubos ir nustatytas saugus koridorius, kuriuo sužeisti kovotojai galės palikti plieno gamyklą.

Nepaisant pakartotinių Ukrainos reikalavimų juos perkelti į Kyjivo kontroliuojamą teritoriją arba trečiąją šalį, ministerija teigė, kad evakuotiems kariams medicininė priežiūra bus suteikta prorusiškų separatistų kontroliuojamame Novoazovsko mieste Rytų Ukrainoje.

Anksčiau pirmadienį prorusiški separatistai pranešė, kad pirmieji ukrainiečių kovotojai pasidavė ir paliko plieno gamyklą mojuodami baltomis vėliavomis. Vėliau Ukrainos pusė tai paneigė.

Tuo tarpu Ukrainos kariuomenė pranešė, kad pirmadienį jai iš esmės pavyko atremti Rusijos puolimą rytiniame Donbaso regione ir sunaikinti kelis Rusijos amunicijos sandėlius.

„Apšaudydamos priešo sandėlius, dislokuotus Iziumo mieste, gynybos pajėgos sunaikino dideles amunicijos atsargas“, – ataskaitoje apie padėtį paskelbė Ukrainos generalinis štabas.

Be to, sustabdytas Rusijos pajėgų judėjimas link Severodonecko, Lymano, Bachmuto, Kurachovės ir Avdijivkos miestų, sakoma ataskaitoje.

Nepaisant optimistinių Generalinio štabo vertinimų, Luhansko ir Donecko sričių administracijų vadovų teigimu, per Rusijos apšaudymą žuvo mažiausiai 19 civilių gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)