Prieš tai Laisvoji demokratų partija (FDP) paragino paskirti ginklų tiekimo Ukrainai koordinatorių.

„Turi būti asmuo, kuris tai daro“, – penktadienį prieš posėdį Berlyne sakė Bundestago Gynybos komiteto pirmininkė Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), jau ne sykį griežtai kritikavusi tiek kanclerį, tiek ir jo partietę, socialdemokratę Gynybos ministrę Christine Lambrecht.

M.-A. Strack-Zimmermann teigė, kad dėl ginklų tiekimo federalinėje vyriausybėje esama „daug nesusipratimų“. Pasak politikės, karinės paramos Ukrainai klausimai galėtų būti sprendžiami „šiek tiek sklandžiau“, o „ginklus būtų galima pristatyti labai greitai“.

Dabar už ginklų eksportą atsakingos kelios federalinės vyriausybės ministerijos. Roberto Habecko (Žaliųjų partija) Ekonomikos reikalų ir klimato apsaugos ministerija yra atsakinga už pramonės ginkluotės eksportą.

Ch. Lambrecht vadovaujama Gynybos ministerija atsakinga už ginklų tiekimą iš Bundesvero atsargų. Annalenos Baerbock (Žaliųjų partija) Užsienio reikalų ministerija ginklų tiekimo procese taip pat dalyvauja, nes ji atlieka padėties tikslinėse šalyse vertinimus. Galutinį sprendimą ginklų eksporto klausimu priima iš kelių ministrų sudaryta Federalinė saugumo taryba, kuriai pirmininkauja kancleris Olafas Scholzas.

Taip ir susidaro situacija, kurią Ukrainos ambasadorius Vokietijoje apibūdino kaip „siuntinėjimą nuo Poncijaus pas Pilotą“, – kelias nuo sprendimo tiekti konkrečią ginkluotę iki to sprendimo įvykdymo – ilgas ir sudėtingas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją