Branduolinį ginklą turinti šalis tik ketvirtadienį pranešė apie pirmuosius COVID-19 atvejus, teigdama, kad pereina prie „maksimalios skubios epidemijų prevencijos sistemos“ po to, kai sostinėje Pchenjane susirgusiems pacientams buvo testais patvirtinti omikron atmainos atvejai.

Šiaurės Korėja 2020 metais pandemijos pradžioje dėl koronaviruso uždarė šalies sienas ir užsiblokavo nuo išorinio pasaulio, tačiau visose kaimyninėse šalyse kilo masiniai omikron protrūkiai, todėl ekspertai teigė, kad buvo tik laiko klausimas, kada COVID-19 pateks į šalį.

„Nuo balandžio pabaigos visoje šalyje sparčiai plinta karštligė, kurios priežasties nepavyko nustatyti“, – pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

„Šeši asmenys mirė (vieno iš jų testas dėl omikron BA.2 varianto buvo teigiamas)“, – priduriama pranešime.

Byrančiai Šiaurės Korėjos sveikatos apsaugos infrastruktūrai būtų sunku atlaikyti didelį protrūkį, o 25 mln. šalies gyventojų tikriausiai nėra paskiepyti nuo COVID-19, sako ekspertai.

„Vien gegužės 12 dieną visoje šalyje karščiavo apie 18 000 žmonių, o šiuo metu iki 187 800 žmonių yra izoliuoti ir gydomi“, – teigė KCNA.

Lyderis Kim Jong Unas ketvirtadienį surengė nepaprastąjį Politinio biuro posėdį ir įsakė uždaryti visą šalį, kad sustabdytų viruso plitimą. Per valstybinę televiziją jis pirmą kartą buvo matomas su kauke.

Penktadienį KCNA pranešė, kad Kim Jong Unas apsilankė valstybiniame nepaprastosios padėties epidemijų prevencijos štabe ir „sužinojo apie COVID-19 plitimą visoje šalyje“.

„Svarbiausias iššūkis ir svarbiausias uždavinys mūsų partijai – kuo greičiau pakeisti susidariusią visuomenės sveikatos krizę“, – pridūrė KCNA.

Didžiulis chaosas

Tikėtina, kad masinis protrūkis šalyje susijęs su balandžio 25 dieną Pchenjane vykusiu didžiuliu kariniu paradu, sakė Sedžiongo instituto ekspertas Cheong Seong-changas.

Pasak jo, Šiaurės Korėjoje dėl spartaus omikron atmainos plitimo gali kilti „didžiulis chaosas“, turint galvoje, kad šalyje per parą buvo užregistruota beveik 20 tūkst. ligos atvejų.

„Jei omikron aukų skaičius sparčiai augs, Pchenjanui gali tekti prašyti Kinijos paramos“, – pridūrė ekspertas.

Pekinas, vienintelis svarbus Pchenjano sąjungininkas ir rėmėjas, ketvirtadienį pareiškė, kad yra pasirengęs padėti Šiaurės Korėjai kovoti su COVID-19 protrūkiu.

Tačiau Kinija, kuri vienintelė iš didžiųjų ekonomikų vis dar laikosi nulinės tolerancijos COVID-19 strategijos, šiuo metu pati grumiasi su virtine didelių omikron atmainos protrūkių, dėl kurių kai kuriuose didžiuosiuose miestuose, įskaitant finansų centrą Šanchajų, galioja griežti nurodymai gyventojams likti namuose.

Šiaurės Korėja anksčiau atsisakė Kinijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pagal COVAX iniciatyvą siūlytų skiepų nuo koronaviruso.

Pietų Korėjos naujojo prezidento Yoon Suk-yeolo administracija pasiūlė nusiųsti vakcinų į Šiaurės Korėją, tačiau pripažino, kad dar neaptarė to su Pchenjanu.

Kim Jong Unas penktadienį sakė, jog karštligės protrūkis „rodo, kad epidemijų prevencijos sistemoje esama spragų“, ir paragino įvesti daugiau karantinų.

Pasak KCNA, šalies lyderis „sakė, kad svarbiausias prioritetas yra užkirsti kelią viruso plitimui aktyviai taikant karantinus, izoliuojant ir atsakingai gydant karščiuojančius asmenis“.

Analitikai sakė, kad Kinijos patirtis kovojant su omikron atmaina rodo, jog uždarymai gali būti neveiksmingi, tačiau Šiaurės Korėja, neturėdama antivirusinių vaistų ir vakcinų, turi nedaug kitų alternatyvų.

Kim Jong Unas

Dėmesiui atitraukti – branduolinis bandymas?

Ketvirtadienį Seulas pranešė, kad Šiaurės Korėja paleido tris trumpojo nuotolio balistines raketas praėjus kelioms valandoms po to, kai paskelbė patvirtinusi pirmuosius šalyje COVID-19 atvejus.

2019-aisiais sužlugus daug dėmesio sulaukusioms deryboms su JAV, Šiaurės Korėja suintensyvino ginklų bandymus. Šiemet Pchenjanas jau surengė visą virtinę raketų, įskaitant tarpžemynines balistines raketas, paleidimų.

Iš palydovų darytos nuotraukos rodo, kad Šiaurės Korėja rengiasi branduoliniam bandymui, o Jungtinės Valstijos yra įspėjusios, kad toks bandymas gali būti surengtas jau šį mėnesį.

Jei Pchenjanui reikės pagalbos – vakcinų ir vaistų – jam gali tekti atidėti bandymą, sakė keli analitikai, tačiau kiti perspėjo, kad COVID-19 protrūkis gali viską paspartinti.

„Branduolinis bandymas būtų geras būdas atitraukti visuomenės dėmesį nuo pandemijos“, – naujienų agentūrai AFP sakė Šiaurės Korėjos studijų universiteto profesorius Yang Moo-jinas.