Per spaudos konferenciją Perte P. Duttonas sakė, kad Kinijos „žvalgybos duomenų rinkimo karo laivas (...) mažiausiai savaitę stebimas labai arti Vakarų Australijos pakrantės“. Pasak P. Duttono, šis karo laivas „atplaukė taip toli į pietus, kaip joks kitas (Kinijos) laivas praeityje“, jis pasiekė Eksmuto apylinkes Vakarų Australijos Šiaurės Vakarų kyšulyje ir įplaukė į Australijos išskirtinę ekonominę zoną.

Laivas pastebėtas penktadienį 6 val. ryto (ketvirtadienį 22 val GMT laiku) maždaug už 250 jūrmylių į šiaurės vakarus nuo Brumo. „Neįprasta, kad jis atplaukė taip toli į pietus ir laikosi arti kranto, judėdamas Darvino kryptimi“, – sakė jis. Ministro teigimu, tai – „agresyvus poelgis“, o tai, kad laivas pasiekė Eksmutą, „neturi precedento“.

Pasak P. Duttono, „akivaizdu“, jog laivo ketinimas yra rinkti žvalgybos duomenis, Australijos valdžia „labai atidžiai“ stebi jo veiklą.

Australijos gynybos departamentas pranešė, kad Kinijos žvalgybos laivas pavadinimu „Haiwangxing“ „plaukė palei vakarinę Australijos pakrantę priartėdamas prie Eksmuto, o paskui pakeitė kursą pasukęs į rytus palei šiaurės vakarų pakrantę“. „Australija gerbia visų valstybių teisę naudotis laivybos ir skrydžių laisve tarptautiniuose vandenyse ir oro erdvėje, lygiai kaip ir mes tikimės, kad kiti gerbs mūsų teisę daryti tą patį“, – sakoma ministerijos pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją