Vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo, kaip du Rusijos kariai šaltakraujiškai ima šaudyti į nugaras dviem neginkluotiems civiliams vyrams. Šie, pakirsti kulkų krenta ant žemės ir lieka gulėti.

Pranešama, kad ši civilių egzekucija įvyko kovo 16 dieną Kyivo apskrityje.

CNN skelbia nustačiusi nužudytųjų tapatybes: vienas vyrų – automobilių prekybos įmonės savininkas, kurio pavardės artimieji nenori atskleisti, kitas – 68 metų sargas Leonid Plyats.

Prieš publikuodama šią medžiagą CNN patikrino vaizdo įrašų autentiškumą. Taip pat patikslinama, kad dviejų civilių nužudymu pasibaigęs incidentas prasidėjo, kai į automobilių prekybos įmonę atvyko penki rusų kariai.

Nors tuo metu nevyko jokie kovos veiksmai, Rusijos kariškiai bandė įsilaužti į patalpas – šaudė į spynas ir daužė langus.

Pasirodžius bendrovės savininkui, kuris išėjo į viršų iškėlęs rankas, rusų kariai jį apieškojo, tikrindami, ar šis neturi ginklo. Netrukus pasirodė ir bendrovės sargas, vyko pokalbis su kariais, kol šie nusisuko, o abu ukrainiečiai patraukė link įmonės apsaugos posto.

Po akimirkos abu Rusijos kariai kažkodėl nusprendė nueinančius žmonės nužudyti. Jie nusitaikė į nugaras ir paleido šūvius.

Ukraina surengs pirmąjį karo nusikaltimų teismą dėl Rusijos invazijos

Ukraina pradės savo pirmąjį karo nusikaltimų teismą dėl tebesitęsiančios Maskvos invazijos – atsakomybėn traukiamas 21 metų Rusijos kareivis, trečiadienį paskelbė Kyjivo vyriausioji prokurorė.

Vadimas Šišimarinas kaltinamas vasario 28 dieną nužudęs neginkluotą 62 metų civilį asmenį, iš automatinio šautuvo šovęs pro automobilio langą, kad jis nepraneštų apie kareivių grupę, sakoma generalinės prokurorės Irynos Venediktovos biuro pranešime.

Jo vilkstinei nukentėjus, V. Šišimarinas ir kiti keturi bėgantys kareiviai pavogė automobilį prie Čupachivkos kaimo, priduriama pranešime. Civilis, kurio pavardė neskelbiama, dviračiu važiavo kelkraščiu netoli savo namų, pranešė prokuratūra. „Vienas iš kariškių įsakė kaltinamajam nužudyti civilį, kad šis apie juos nepraneštų, – teigiama pranešime. – Vyras mirė vietoje, vos už kelių dešimčių metrų nuo savo namų“.

Rusijos kareiviui, kuris yra sulaikytas, gresia įkalinimas iki gyvos galvos dėl kaltinimų karo nusikaltimais ir tyčiniu nužudymu. Kada prasidės teismas, I. Venediktova nepranešė. Jos biuras išplatino V. Šišimarino nuotrauką, bet nedetalizavo, kaip jis buvo sulaikytas Ukrainoje nei kas nutiko kitiems jo grupės nariams įtariamo nužudymo metu.

Prokuratūra užregistravo daugiau nei 10 700 įtariamų karo nusikaltimų, kuriuose dalyvavo 622 įtariamieji. Kyjivas ir Vašingtonas ne kartą kaltino Rusijos kariuomenę įvykdžius karo nusikaltimus nuo vasario 24 d. pradėtos invazijos. Karas privertė išvykti beveik 6 mln. ukrainiečių, daugelis jų praneša apie kankinimą, seksualinį smurtą ir beatodairišką naikinimą. Didžioji Britanija ir Nyderlandai išsiuntė karo nusikaltimų tyrėjus į Ukrainą padėti vietos ir Tarptautinio Baudžiamojo Teismo komandoms, tiriančioms galimus masinius žiaurumus, įskaitant Kyjivo priemiestyje Bučoje, kur balandžio 2 dieną rasta mažiausiai 20 kūnų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)