Prezidento Sauli Niinisto ir ministrės pirmininkės Sannos Marin pareiškimas reiškia, kad Suomija pasirengusi siekti narystės NATO, nors, prieš pradedant oficialų stojimo procesą, ir reikės žengti dar kelis žingsnius.

Prezidento teigimu, šalis, kurią su Rusija sieja sudėtinga praeitis ir 1300 kilometrų siena, privalo prašyti narystės Aljanse „nedelsdama“.

Bendrame pareiškime šalies ministrė pirmininkė S. Marin pridūrė: „Viliamės, kad žingsniai valstybės mastu, kurių vis dar reikia priimant šį sprendimą, bus žengti per artimiausias kelias dienas“.

„Šį pavasarį įvyko svarbios diskusijos dėl galimos Suomijos narystės NATO“, – sakoma ketvirtadienį paskelbtame bendrame S. Niinisto ir S. Marin pranešime.

Pasak lyderių, „priartėjo sprendimų priėmimo akimirka“ ir Suomija turi teikti paraišką dėl stojimo į Aljansą.

„Narystė NATO sustiprins Suomijos saugumą. Būdama NATO nare, Suomija savo ruožtu sustiprins visą gynybos aljansą. Suomija turi nedelsdama teikti paraišką dėl stojimo į NATO, – priduriama S. Niinisto ir S. Marin pranešime.

Trečiadienį Suomijos prezidentas sakė, kad šalies ketinimą stoti į NATO nulėmė Rusijos veiksmai, konkrečiai – jos plataus masto įsiveržimas į Ukrainą vasario 24 d.

 Sauli Niinisto, Vladimiras Putinas

„Jei Suomija artimiausiu metu įstos į NATO, o Rusijai kils klausimų, kodėl, mano atsakymas būtų toks: „Jūs tai paskatinote – pažvelkite į veidrodį“, – sakė Suomijos valstybės vadovas Helsinkyje per spaudos konferenciją su Didžiosios Britanijos ministru pirmininku Borisu Johnsonu.

Pasak S. Niinistö, reikalaudama, kad Suomija nestotų į Aljansą, Rusija manė, kad jo šalis „neturi savo valios“.

„Mums stojimas į NATO nebūtų prieš ką nors – mes norėtume maksimaliai padidinti savo saugumą“, – paaiškino Suomijos prezidentas. Jis taip pat pabrėžė, jog suvokimas, kad reikia stoti į NATO, atėjo kartu su Rusijos įsiveržimu į Ukrainą: tai pakeitė situaciją ir parodė, kad Rusija yra „pasirengusi pulti kaimyninę šalį“.

Suomija daug dešimtmečių yra neutrali šalis, tačiau po kaimyninės Rusijos invazijos į Ukrainą savo nuomonę pakeitė. Sprendimą dėl stojimo į NATO netrukus ketina paskelbti ir Švedija.

Remiantis pirmadienį paskelbtais apklausos rezultatais, šiuo metu 76 proc. Suomijos žmonių yra už narystę NATO. Pastaraisiais metais pritarimas narystei tebuvo 20-30 proc.

Premjerės S. Marin valdantieji socialdemokratai savo poziciją NATO klausimu ketina pristatyti vėliausiai šeštadienį. Pasak žiniasklaidos, S. Niinistö, S. Marin ir keturi jos ministrai tada sekmadienį priims galutinį sprendimą dėl narystės NATO siekio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)