61 metų GRU vadovas Vladimiras Aleksejevas paskirtas atsakingu už žvalgybos operacijas Ukrainoje, teigia saugumo ekspertai Andrejus Soldatovas ir Irina Borogan. V. Aleksejevas prieš tai koordinavo karines kampanijas Sirijoje ir Ukrainos Donbaso regione. Šias pareigas jis užima nuo 2011 metų.

„Aleksejevas nuožmus ir savimi pasitikintis generolas“, – pirmadienį paviešintoje ataskaitoje teigia ekspertai ir priduria, kad anksčiau jis tarnavęs Rusijos specialiosiose pajėgose.

Specialiosios pajėgos „tai nuožmūs ir lojalūs pareigūnai, nesibodintys imtis žiauriausių metodų, tačiau rafinuotais šnipais jų nepavadinsi“, akcentuoja A. Soldatovas ir I. Borogan.

Generolo leitenanto V. Aleksejevo pavardė praeitą savaitę pasirodė reportaže, parodytame per prokremlišką „Cargrad“ kanalą. Jis buvo skirtas vyresniems už Rusijos karą Ukrainoje atsakingiems pareigūnams.

Galimas paskyrimas į dienos šviesą išlindo po balandį pas GRU konkurentus Federalinę saugumo tarnybą (FSB) vykusį valymą, po kurio atleista per 150 pareigūnų. Taip pat pasirodė pranešimų, kad buvo sulaikytas vadinamosios Penktosios tarnybos – dalinio, atsakingo už žvalgybinę informaciją apie politinę situaciją Ukrainoje ir Kremliaus palaikymo propagavimą – vadovas.

A. Soldatovas ir I. Borogan praneša, kad šiuo metu FSB Penktosios tarnybos vadovas Sergejus Beseda jau grįžęs į darbą. Ekspertai nurodo, kad V. Aleksejevo paskyrimas signalizuoja V. Putino nepasitikėjimą FSB veikla karo su Ukraina kontekste.

V. Aleksejevas dėl kibernetinių operacijų, skirtų 2016 metų JAV prezidento rinkimams, ir 2018 metais vykusio bandymo Jungtinėje Karalystėje nunuodyti buvusį Rusijos agentą Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją, įtrauktas atitinkamai į Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos sankcijų sąrašą.

A. Soldatovo ir I. Borogan ataskaita pasirodė kaip tik tuo metu, kai Pentagonas nusprendė, jog Rusijos pajėgos Ukrainos kampanijos plane „nuo tvarkaraščio atsilieka dviem ar net daugiau savaičių“.

Nušalintas Gerasimovas?

Delfi primena, kad remdamasis savo šaltiniais, žinomas Ukrainos karo ekspertas Olegas Ždanovas, pranešė, kad V. Putinas nuo šalies karo Ukrainoje valdymo nušalino Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vadą Valerijų Gerasimovą, o naujas vadas gali nurodyti pajėgoms pulti iš paskutiniųjų.

„Informacija kol kas nepatvirtinta oficialiai, tačiau šaltinių duomenimis, generolas Gerasimovas nušalintas nuo vadovavimo vadinamajai „specialiajai operacijai“. Jis nesusitvarkė su užduotimis, neįvykdė to, kas jam buvo pasakyta. Ir štai paskirtas naujas vadas, o kaip žinoma – nauja šluota geriau šluoja“, – kalbėjo O. Ždanovas.

Anot eksperto, naujas Rusijos pajėgų vadas, norėdamas efektingo pasirodymo, gali sutelkti visas turimas jėgas naujoms teritorijoms užimti.

„Jis gali į mūšio lauką pasiųsti viską, ką Rusija turi prie susirėmimo linijos su mūsų kariais. O jau paskui galvoti, ką darys toliau. Kol jis pratinsis prie naujų pareigų, pajėgos iš paskutiniųjų puls mūsų pozicijas. Toks scenarijus man atrodo netgi labai realus“, – sako ekspertas.

„Iš dalies galima sutikti, kad karas Ukrainoje suintensyvės ir taps dar kruvinesnis. Artimiausiomis savaitėmis galima laukti karinių veiksmų suintensyvėjimo“, – prognozuoja O. Ždanovas.

Tai yra vienas svarbiausių Kremliaus režimo žmonių, žmogus, kuris vadovauja karui ir visai Rusijos kariuomenei, o jo nebuvimas Raudojojoje aikštėje pakurstė spekuliacijas: galbūt V. Putinas jį kaltina už nesėkmes kare ir nenori matyti šalia, o gal V. Gerasimovas išties buvo sužeistas per apšaudymą Ukrainoje, kur jis, anot amerikiečių pareigūnų, išties lankėsi, konkrečiai Iziumo fronte?

Jei jo sužeidimai – tokie rimti, kad jis negali lankytis parade, tai smūgis įvaizdžiui, tik sustiprinantis įspūdį, kad Rusijos kariuomenei išties tragiškai nesiseka: mažiausiai 10 rusų generolų jau žuvo kare prieš Ukrainą. O gal jo jau nebėra gyvųjų gretose? Tokius gandus skubėjo raminti rusų kariškiai, mėginę aiškinti, kad atvirose vietose šalies karinė ir politinė vadovybė stengiasi nebūti vienoje vietoje. Pats V. Gerasimovas nedalyvavo ir pernykščiame Pergalės dienos parade, o paskutinį sykį tokiame buvo 2019-aisias.

Lankėsi Ukrainoje

Praėjusį pirmadienį vienas Pentagono pareigūnas pranešė, kad V. Gerasimovas lankėsi Donbaso fronte rytų Ukrainoje, bet pranešimų, kad šis generolas buvo sužeistas per ukrainiečių pajėgų ataką, nebuvo įmanoma patvirtinti.

„Galime patvirtinti, kad žinome, jog praeitą savaitę jis kelias dienas buvo Donbase“, – žurnalistams sakė aukšto rango amerikiečių pareigūnas.

„Nemanome, kad jis tebėra ten – [labiau tikėtina], kad jis išvyko ir sugrįžo į Rusiją“, – pridūrė pareigūnas.

„Negalime patvirtinti pranešimų, kad jis buvo sužeistas“, – tęsė Pentagono darbuotojas.

Žiniasklaida, remdamasi kai kuriais ukrainiečių pareigūnais, pranešė, kad Ukrainos pajėgos apšaudė vieną vadavietę prie Iziumo miesto, kur V. Gerasimovas lankėsi ir susitiko su kautynėms vadovaujančiais Rusijos karininkais.

Vis dėlto jis veikiausiai iš ten išvyko dar prieš apšaudymą.

Manoma, kad armijos generolas V. Gerasimovas fronte apsilankė, kad geriau suprastų vietos sąlygas ir padrąsintų karius, Rusijos pajėgoms mėginant užimti visą Ukrainos rytinių Donecko ir Luhansko sričių teritoriją, kai žlugo Maskvos planas greitai užimti sostinę Kyjivą šalies šiaurėje.

BBC anksčiau rašė, kad V. Gerasimovui, kaip pajėgų vadui, buvo pavesta užpulti Ukrainą ir užduotį atlikti greitai, bet, vertinant pagal rezultatus, jis nepasirodė tinkamai. Pagrindinis vaidmuo V. Putino rengiamose karinėse kampanijose V. Gerasimovui tekdavo nuo pat Čečėnijos karo 1999-aisiais. Jis buvo pats svarbiausias ir planuojant karinius veiksmus Ukrainoje – jis kontroliavo Baltarusijoje vykusias pratybas.

Rusijos reikalų specialisto Marko Galeotti kaip niekada nesišypsantis niūrus gremėzdas apibūdintas generolas buvo centrinė figūra ir vykdant Krymo aneksiją.

BBC teigimu, kai kurie duomenys rodo, kad po neblizgančio starto veržiantis į Ukrainą ir pranešimų apie nusmukusią karinę dvasią, V. Gerasimovas atsidūrė nuošalėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją