Nuo liepos 31 d. 23:59 val. bus visiškai panaikintos sienos apsaugos priemonės ir visi testai prieš išvykimą, sakė J. Ardern ir pridūrė: „Naujoji Zelandija paklausi ir dabar visiškai atvira verslui“. 2020 m. kovo mėnesį įvesta kontrolė kai kuriais aspektais pripažinta pirmaujančia pasaulyje, Naujoji Zelandija gali pasigirti vienu mažiausių mirštamumo lygiu tarp išsivysčiusių šalių. Tačiau kritikai smerkė sistemą kaip stokojančią lankstumo ir užuojautos, taip pat ribojančią ekonomiką. Didžiąją pandemijos dalį visi tarptautiniai atvykėliai turėjo dvi savaites karantinuotis vyriausybės valdomuose viešbučiuose, kuriuose patruliavo kariuomenė. Šie apribojimai jau panaikinti Naujosios Zelandijos gyventojams ir keliautojams iš šalių, sudariusių bevizio režimo susitarimus. Tačiau likusiam pasauliui buvo liepta palaukti iki spalio.

Antradienį verslo auditorijai Oklande J. Ardern sakė, kad data paankstinta daugiau nei dviem mėnesiais siekiant pagyvinti ekonomiką, ypač šlubuojančią turizmo pramonę. 2019 m. į Naująją Zelandiją atvyko 3,9 mln. tarptautinių atvykėlių, prieš pandemiją turizmas buvo didžiausias šalies eksportas, kasmet uždirbęs daugiau nei 16 mlrd. Naujosios Zelandijos dolerių (10,9 mlrd. JAV dolerių).

J. Ardern taip pat paskelbė apie reikšmingus imigracijos taisyklių pakeitimus, tikintis pritraukti darbuotojų į jų stokojančius sektorius, pavyzdžiui, inžinerijos, sveikatos priežiūros ir IT. Jei darbuotojai užpildo kritines spragas, jų prašymai gyventi šalyje gali būti paspartinti ir išnagrinėti per 30 dienų. Taip pat pranešta apie vizų pratęsimą maždaug 20 tūkst. šalyje jau esančių migrantų, nuo liepos 31 dienos visiškai atnaujintas tarptautinis švietimas.

Dauguma Naujosios Zelandijos gyventojų yra paskiepyti, tačiau šiuo metu patiria užsikrėtimų omikron atmaina bangą. Šalyje užregistruotos 855 su koronavirusu susijusios mirtys – šis skaičius gerokai šoktelėjo nuo kovo mėnesio, kai buvo sušvelnintos karantino taisyklės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją