Tokiu atveju J. Bideno siekiui skirti daugiau lėšų kovos su COVID-19 programai gali iškilti kliūtis, nes ruošiama priemonė neapima prezidento prašytų papildomų milijardų dolerių pandemijos valdymui.

Apie kongresmenų planus pirmadienį pranešė asmenys, galėję kalbėti tik su anonimiškumo sąlyga, nes nebuvo įgalioti viešai komentuoti šio klausimo.

Apie demokratų iniciatyvą pranešta, jau 11-ą savaitę tęsiantis Rusijos invazijai į Ukrainą, turinčiai požymių, kad konfliktas gali virsti sekinančiu ilgalaikiu karu. Smarkios kautynės Ukrainos rytuose ir pietuose daro reikšmingą materialinę žalą ir atneša didelių nuostolių abiem pusėms. Vis tik atrodo, kad Maskvai kol kas nepavyksta pasiekti svarbių pergalių mūšio lauke.

Vis dėlto JAV politikai pabrėžia, kad būtina ir toliau sparčiai teikti pagalbą Ukrainai, kurios kariuomenė yra mažesnė negu Rusijos.

Nors demokratai sako, kad itin svarbu skirti daugiau lėšų kovai su COVID-19, jų ketinimas pateikti šių išlaidų neapimantį planą balsavimui rodo, kad skubi pagalba Ukrainai yra pagrindinis jų prioritetas. Atskirų pandemijos valdymo priemonių valdantieji žada priimti vėliau.

Anot pareigūnų, palyginus su J. Bideno prašymu, Kongreso demokratai siūlo išskirti 3,4 mlrd. dolerių (3,2 mlrd. eurų) daugiau Ukrainos gynybos poreikiams ir dar tiek pat papildomų lėšų humanitarinei pagalbai Kyjivui.

JAV prezidentas balandžio pabaigoje paprašė Kongreso ukrainiečiams išskirti 20 mlrd. dolerių (19 mlrd. eurų) gynybos išlaidoms Ukrainai, JAV ir jų sąjungininkėms.

J. Bidenas taip pat prašė 3 mlrd. dolerių (2,9 mlrd. eurų) humanitarinei pagalbai. Ši suma, be kita ko, skirta finansuoti pastangas aprūpinti maistu šalis, kurios yra priklausomos nuo grūdų ir kitų maisto produktų importo iš karo draskomos Ukrainos.