Pergalės dienos V. Putino kalba buvo nuosaikesnė nei manyta, tad prognozės, kad Ukrainai bus oficialiai paskelbtas karas ar Rusijos visuotinė mobilizacija, galbūt nuskambės daugiau branduolinių grasinimų, nepasitvirtino.

Dėmesio sulaukė ne tik Rusijos prezidento žodžiai, bet ir jo kūno kalba. Kūno kalbos ekspertė Judy James „Sky News“ sakė, kad politiko elgesys renginio metu – išties iškalbingas.

„Jis jau turi įgijęs išskirtinių bruožų, elgsenos modelių, tad mes juos pirmiausia ir matome“, – teigė ji.

„Kai kurie dalykai matomi labai ryškiai. Štai mojuoja kaire ranka, tačiau dešinę laiko prie šono. Taip elgiasi jau keleri metai. Prisimenu, kad jau prieš ketverius metus žmonės klausinėjo, ar jo nebuvo ištikęs insultas“, – sakė kūno kalbos specialistė.

Veido išraiškos, pasak jos, byloja tai, kad Rusijos prezidentas „verda pykčiu“, ypač kalbėdamas apie tai, ką „Vakarai padarė Rusijai“.

Dėmesį ji atkreipė į keistą momentą – vienoje filmuotos medžiagos ištraukoje V. Putinas matomas su kažkokiu jo kelius dengiančiu apklotu.

„Jis atrodo kone kaip šalia jo sėdinti vyresnio amžiaus moteris – atkartoja jos pozą“, – pastebėjo J. James.

Toks įvaizdis jį vaizduoja kaip „sudėtingoje situacijoje atsidūrusį lyderį, kurio keliams reikia šilto apkloto“, o tai nesiderina su jo kurta „alfa vyro iliuzija“.

Ekspertės teigimu, „labai neįprasta, kad V. Putinas leido sau padaryti tokią klaidą“ ir pasirodė silpnas. Didesnė tikimybė, kad tai visgi buvo ne apklotas, o apsauga nuo lietaus, ir V. Putinas, nevilkėdamas apsiausto, manė atrodantis „kiečiau“.

Anot J. James, V. Putino veidas sutinęs, o eisena „nestabili“: „Jo veido išraiškos leidžia daryti išvadą, kad jis praktiškai nekontroliuoja dešinės veido pusės.“

Tačiau, pasak ekspertės, viskas pasikeitė, kai V. Putinui atėjo metas sakyti kalbą.

„Galbūt ir atrodė paliegęs, bet kai atėjo metas sakyti kalbą, jis atsigavo. Drastiškai pasikeitė povyza. Atsidūręs ant scenos jis jau nebebuvo tas nestabiliai stovintis ir galvą nulenkęs vyrukas. Jis staiga pakėlė akis, žvelgė tiesiai į kamerą. Tas mane labiausiai ir neramina: kai alfa vyras atsiduria bėdoje, kai alfa ima demonstruoti silpnumą, tada jis pats pavojingiausias. Staiga lūpos įsitempė. Galime matyti po akimis išryškėjusius raumenis. Ypač įsitempė viršutinė lūpa. Kalbėdamas ėmė kramtyti savo žodžius. Čia ir įvyko „perkrovimas“. Apgailėtiną kūno kalbą pakeitė kūnas, kunkuliuojantis pykčiu, būta labai daug pyktį bylojančių signalų“, – kalbėjo J. James.

„Saulėlydis“

V. Putino elgesys per gegužės 9 dienos paradą Maskvoje atskleidė, kokia dabar yra jo dvasinė būklė.

Psichologo Valentino Kimo teigimu, ypatingo dėmesio nusipelnė V. Putino eisena. Rusijos prezidento elgesį šis ekspertas komentavo „Radio NV“ eteryje.

„Toks ėjimo būdas labai dažnai patraukia ekspertų dėmesį. Šiais metais aš ir mano kolegos pastebėjome, kad V. Putinui jau tampa būdinga senstančio žmogaus eisena, tai yra jis daugiau svyruoja, jam pradeda kilti kažkokių problemų su dešine ranka. Jis jau pradeda vaikščioti kaip žmogus, sulaukęs garbingo amžiaus. Nebeturi energijos – tos pačios energijos, kurios reikia tam, kad galėtum vadovauti šaliai, ją vesti į pergales“, – teigė V. Kimas.

Jis pažymėjo, kad parado metu visi išvydo V. Putiną kaip asmenį, šiemet sulauksiantį 70 metų, – „pasenusį žmogų, kuriam trūksta energijos“.

„Amžiaus psichologija daro įtaką bet kurio žmogaus elgesiui, ypač tam, kuris tiek metų yra valdžioje. V. Putinas atėjo į valdžią būdamas brandaus amžiaus, o dabar jis jau žengia į šį gyvenimišką senatvės periodą. Šiam periodui būdinga energijos stoka, žmogus jaučia spaudimą padaryti ką nors svarbaus savo gyvenime, būti kaip nors įamžintas“, – sakė psichologas.

V. Putino įvaizdis, pasak V. Kimo, de facto yra paremtas dviejų tipų nuotraukomis: vienose iš jų jis jaunas, užsiimantis dziudo, o antrose – jau brandus, iki pusės nuogas, jojantis ant žirgo arba žvejojantis.

„Ant šių dviejų linijiniu būdu sukonstruotų vaizdinių laikosi V. Putino jėgos pojūtis. O dabar mes regime jau gana garbaus amžiaus V. Putiną, turintį sveikatos problemų. Praeis dar penkeri metai ir mes, pavyzdžiui, prie mauzoliejaus jau negalėsime atskirti, kur yra veteranas, o kur V. Putinas, nes jie visi atrodys maždaug vienodai. Kitaip tariant, mes pradedame matyti šio lyderio amžiaus „saulėlydį“. Kadangi Rusijos valdžios sistema valdymą yra susiejusi su favorito asmenybe, mes matysime ir Rusijos imperijos „saulėlydį“. Kaip bus toliau – pažiūrėsime, bet šiuo metu Rusijos padėtis yra gana pažeidžiama, nes nuo pirmojo asmens sveikatos priklauso ir pačios valstybės sveikatos būklė“, – apibendrino specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)