V. Putinas, pirmadienį atidarydamas kasmetinį paradą, skirtą vadinamajai Pergalės dienai pažymėti, pareiškė, kad rusų pajėgos Ukrainoje gina „Tėvynę nuo absoliučiai nepriimtinos grėsmės“.

Maskvos Raudonojoje aikštėje susirinkusiems tūkstančiams karių V. Putinas sakė, kad Rusijos pajėgos Ukrainoje tęsia kovą su „nacizmu“, tačiau svarbu „padaryti viską, kad pasaulinio karo siaubas nepasikartotų“.

Sakydamas kalbą V. Putinas pareiškė, neva NATO šalys nenorėjo išgirsti Rusijos. „Tai reiškia, kad jie turėjo savo planų“, – kalbėjo V. Putinas.

Jis kaltino JAV bei jų sąjungininkes, kad jos visos kelia grėsmę ir kad pavojus sulig kiekviena diena didėjo.

„Mes matėme, kaip plečiasi NATO karinė infrastruktūra, pavojus augo kiekvieną dieną“, – kalbėjo jis.

Nei oficialaus karo, nei mobilizacijos V. Putinas nepaskelbė.

„Prie mūsų sienų buvo kuriama tiesioginė grėsmė. Rusija prevenciškai atrėmė agresiją. Tai buvo vienintelis teisingas ir savalaikis sprendimas“, – kalbėjo Rusijos prezidentas.

Jis kaltino Vakarus, neva šie „išsižadėjo vertybių“.

„Mes niekada neišsižadėsime meilės Tėvynei“ ir kitokių vertybių, „kurių Vakaruose, panašu, nutarė išsižadėti“, – tęsė V. Putinas. Jis apkaltino Vakarus, kad amerikiečių veteranams faktiškai uždrausta atvykti į Rusiją, tačiau Rusija „juos gerbia, taip pat ir kitus sąjungininkus“.

Maskvos Raudonojoje aikštėje V. Putinas sakė, kad Donbase, Rytų Ukrainoje, kariai kovoja „už Rusijos saugumą“. Jis teigė, kad Ukraina apsiginklavo NATO ginklais ir taip neva sukėlė grėsmę šaliai.

Tačiau, kaip pastebi „Sky News“, vienas aspektas V. Putino kalboje buvo kiek neįprastas.

Baimintasi, kad Rusijos prezidentas gali paskelbti visuotinę mobilizaciją, bet tokių pareiškimų nebuvo.

Tačiau jis paminėjo Rusijos kariuomenės nuostolius, pagerbė tylos minute žuvusius kareivius.

V. Putinas pranešė, kad Ukrainoje žuvusių karių vaikams bus teikiama parama, – tai retas Rusijos karių netekčių pripažinimas.


Dalis karinio parado atšaukta

Maskvos Raudonojoje aikštėje vyksta karinis paradas, kuriame dalyvauja apie 11 tūkst. karių. Eksponuojami tankai ir kita karinė technika.

Prieš prasidedant paradui Kremlius paskelbė, kad dėl „oro sąlygų“ atšaukiami oro pasirodymai.

„Aviacinė [parado] dalis neįvyks dėl oro“, – pirmadienį valstybinei naujienų agentūrai TASS sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. Iš pradžių planuota, kad per karinį paradą pasirodys 77 lėktuvai ir sraigtasparniai.

Aštuoni naikintuvai danguje turėjo suformuoti raidę „Z“, kuri yra oficialus Rusijos karinės operacijos Ukrainoje simbolis. „Z“ reiškia rusišką frazę „za pobedu“, arba „už pergalę“.

Kremlius vadina invaziją į Ukrainą, prasidėjusią vasario 24 d., „specialia karine operacija“. Sklando daug spėlionių, kad V. Putinas pirmadienį gali paskelbti visuotinę arba dalinę mobilizaciją, nors Kremlius tai jau atmetė kaip „nesąmonę“.

Kitaip nei ankstesniais metais, šįkart į paradą nepakviesta nė vieno užsienio valstybės vadovo.

Rusai gegužės 9-ąją įprastai mini kaip pergalės prieš nacistinę Vokietiją dieną. O Europoje Antrojo pasaulinio karo pabaiga minima gegužės 8 dieną, pažymint jungtinėmis visų kovojusių valstybių pastangomis nulemtą jo pabaigą ir 1945 metais šią dieną Vokietijos pasirašytą besąlyginį kapituliacijos aktą.

Rusija paprastai rengia pompastiškas Pergalės dienos iškilmes, įskaitant didelį karinį paradą Maskvos centre, o šalies prezidentas V. Putinas savo kalbose pabrėžia Rusijos vadovaujamą vaidmenį įveikiant fašizmą Europoje.

Tačiau šiemet šventinę nuotaiką temdo Maskvos kruvina karinė kampanija Ukrainoje, kurią V. Putinas pradėjo vasario 24-ąją teigdamas, jog kaimyninė šalis turi būti „denacifikuota“, taip pat pažėręs kitų su Antruoju pasauliniu karu susijusių argumentų.

Kyjivas ir jo sąjungininkai Vakaruose šį įsiveržimą laiko neišprovokuotu ir nepagrįstu. Vakarų šalys paskelbė Rusijai gniuždančių ekonominių sankcijų ir teikia plačią karinę pagalbą Ukrainai.

Nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios žuvo tūkstančiai civilių gyventojų, milijonai buvo priversti palikti savo namus.

Maskva teigia, kad per šią „operaciją“ žuvo per tūkstantį jos karių. Ukraina savo ruožtu skelbia, kad Rusijos kariuomenės nuostoliai daug didesni.

Zelenskis: Ukraina neleis Rusijai pasisavinti pergalės Antrajame pasauliniame kare

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį, minint Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietijai metines, pareiškė, kad Ukraina neleis Rusijai pasisavinti pergalės Antrajame pasauliniame kare.

„Šiandien švenčiame Pergalės prieš nacizmą dieną. Didžiuojamės savo protėviais, kurie kartu su kitomis tautomis antihitlerinėje koalicijoje nugalėjo nacizmą. Ir niekam neleisime aneksuoti šios pergalės. Neleisime jos pasisavinti“, – sakė V. Zelenskis ir pridūrė: „Mes tada laimėjome. Laimėsime ir dabar.“

Antrojo pasaulinio karo pabaiga Europoje minima gegužės 8 dieną, pažymint jungtinėmis visų kovojusių valstybių pastangomis nulemtą jo pabaigą ir 1945 metais šią dieną Vokietijos pasirašytą besąlyginį kapituliacijos aktą.

Rusija tą pačią progą švenčia gegužės 9-ąją ir vadina Pergalės diena prieš nacistinę Vokietiją Didžiajame Tėvynės kare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)