Pagrindiniu renginiu taps paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje – karių, tankų, raketų sistemų ir tarpžemyninių balistinių raketų demonstracija. Vidudienį V. Putinas turėtų pasakyti kalbą, kurioje, kaip manoma, galėtų būti ir užuominų apie tolesnę karo eigą.

„The Observer“ skirtoje analizėje „The Guardian“ korespondentas Andrew Rothas pamini, kad V. Putinas gali pasinaudoti švente kaip proga pristatyti naują karo Ukrainoje strategiją arba traktuotę.

„Galimi tokie drastiški variantai, kaip oficialus karo arba visuotinės mobilizacijos paskelbimas, tačiau įmanoma ir deeskalacija paskelbiant tariamą pergalę“, – rašo A. Rothas.

Kita vertus, V. Putinas gali pasiūlyti ir „sumuštinį“, kaip tai pavadino vienas iš analitikų: pašlovinti Rusijos armijos „pergalę“, bet tuo pačiu metu nuteikti šalies piliečius sunkiam ir skausmingam konfliktui.

Nuomonę apie masinės mobilizacijos ar netgi karo Ukrainai paskelbimą ypač palaiko Ukrainos oficialūs asmenys. Jie perspėjo, kad V. Putinas gali sutelkti personalą ir išteklius, kurie nebuvo panaudoti, kai vasario 24 d. buvo pradėta vadinamoji „specialioji operacija“.

Gynybos studijų profesorius iš Londono karališkojo koledžo Michaelas Clarke‘as BBC sakė, kad V. Putinui šiuo metu nelabai yra iš ko rinktis.

„Jis turi tęsti karą ir didinti jo mastą – arba suintensyvinti pačioje Ukrainoje arba praplėsti net ir už jos ribų. Dabar vykdomas eskalavimas ir Europa priartėjo prie labai pavojingo momento per visą savo šių laikų istoriją.

Kadangi planas A sužlugo – kadangi nepavyko užgrobti Kyjive esančios vyriausybės nespėjus sureaguoti nei Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pajėgoms, nei išoriniam pasauliui, – Maskva ėmė vykdyti planą B, o tai manevringesnė karinė strategija, kurios esmė – apsupti Kyjivą ir judėti į kitus Ukrainos miestus – Černihivą, Sumus, Charkivą, Donecką, Mariupolį ir Mykolajivą – mėginti užgniaužti ginkluotą ukrainiečių pasipriešinimą, o Kyjivą laikyti nuolatinės kapituliacijos arba sunaikinimo grėsmės akivaizdoje.

Visgi ir šito padaryti nepavyko. Chersonas – vienintelis reikšmingas miestas, patekęs į Rusijos kontrolę, tačiau ir jame ligi šiol priešinamasi Rusijos vadovavimui. Tiesa ta, kad Rusijos pajėgos pasirodė per menkos, kad galėtų dominuoti tokioje didelėje šalyje. Jos pasirodė labai prastai ir taip nutiko dėl kuo įvairiausių priežasčių: joms buvo prastai vadovauta, jos buvo išblaškytos po keturis skirtingus frontus nuo Kyjivo iki Mykolajivo ir paliktos be vieningo vadovavimo“, – sakė M. Clarke‘as.

Maskvos Raudonojoje aikštėje vyksiančiame parade dalyvaus apie 11 tūkst. karių. Bus eksponuojami tankai ir kita karinė technika.

Aštuoni naikintuvai danguje turi suformuoti raidę „Z“, kuri yra oficialus Rusijos karinės operacijos Ukrainoje simbolis. „Z“ reiškia rusišką frazę „za pobedu“ arba „už pergalę“.

Kremlius vadina invaziją į Ukrainą, prasidėjusią vasario 24 d., „specialia karine operacija“. Sklando daug spėlionių, kad V. Putinas pirmadienį gali paskelbti visuotinę arba dalinę mobilizaciją, nors Kremlius tai jau atmetė kaip „nesąmonę“.

Kitaip nei ankstesniais metais, šįkart į paradą nepakviesta nė vieno užsienio valstybės vadovo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)