Kalbėdamasis vaizdo ryšiu su Londone įsikūrusiu analitiniu centru „Chatham House“ V. Zelenskis buvo paklaustas, kaip šio strategiškai svarbaus miesto užėmimas galėtų paveikti konflikto eigą.

„Turėtumėt suprasti, kad Mariupolis niekada nekris. Ten nebeliko kam kristi. Jis jau nuniokotas... nebėra jokių [neapgadintų] statinių. Viskas visiškai sugriauta“, – ukrainietiškai kalbėjo V. Zelenskis, jo komentarus verčiant į anglų kalbą.

Mariupolyje belikęs „tas mažytis lopinėlis, metalurgijos įmonė „Azovstal“ – arba tai, kas iš jos likę“, pridūrė prezidentas.

Ši įmonė yra paskutinį Mariupolį ginančių ukrainiečių pajėgų tvirtovė. Manoma, kad „Azovstal“ komplekso tuneliuose ir bunkeriuose dar gali būti likę apie 200 civilių.

Penktadienį įmonę ginantys Ukrainos kariai apkaltino Rusijos pajėgas šaudant per civilių evakuaciją, nors Maskva yra paskelbusi, kad nutrauks ugnį.

V. Zelenskis sakė, kad „žmonės evakuojami, kiek mums tai įmanoma“.

„Jeigu jie nužudys žmones, kurie gali būti apkeisti kaip karo belaisviai arba paleisti kaip civiliai – arba kuriems būtų galima padėti kaip sužeistiesiems, tiek civiliams, tiek kariams – jeigu jie bus sunaikinti, nemanau, kaip galime po to dalyvauti su jais kokiose nors diplomatinėse derybose“, – pridūrė jis.

„Kalbant karine prasme, jie tęs [karo veiksmus] iki pat momento, kai juos sustabdysime“, – sakė prezidentas, prognozuodamas Rusijos pajėgų veiksmus užėmus Mariupolį.

Jis taip pat paminėjo Rusijos planus gegužės 9-ąją, kai minima Sovietų Sąjungos pergalė prieš nacistinę Vokietiją per Antrąjį pasaulinį karą, surengti Mariupolyje „pergalės paradą“.

„Suprantu, kad Rusija norėtų surengti paradą Pergalės dieną, gegužės 9-ąją“, – sakė V. Zelenskis.

Kremlius penktadienį neigė turįs tokių planų.

V. Zelenskis pasmerkė Rusijos kariuomenę už Mariupolio civilių gyventojų „kankinimą iki mirties“ ir pridūrė, kad tam sąlygas sudarė Kremliaus propagandos aparatas, kurstęs neapykantą.

„Manau [nacių vyriausiasis propagandininkas Josephas] Goebbelsas yra vaikas palyginus su suaugusiais Kremliuje. Ir tai – baugiausias dalykas, ką sužinojome iš šio karo“, – sakė Ukrainos lyderis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją