Kaip tvirtina „Reuters“, okupacijos laikotarpiu Bučoje veikė Rusijos nacionalinės gvardijos dalinio „Vitiaz“, 76-osios Pskovo parašiutininkų desanto divizijos kariai bei mažiausiai trys daliniai iš Čečėnijos.

„Vitiaz“ saugumo pajėgų kariai Bučos kontekste minimi pirmą kartą, jie pavaldūs Rusijos nacionalinei gvardijai. Jų vadas – buvęs Vladimiro Putino asmens sargybinis, pavaldus tiesiogiai Rusijos prezidentui.

Kai balandį ten apsilankė „Reuters“, pastatas, buvęs pajėgų būstine, sukrėtė chaosu. Patalpoje pirmame aukšte žurnalistai aptiko krauju suteptą gilzę, o šalia kraujo pėdsakų.

Prie pastato Ukrainos nacionalinės gvardijos vyrai, atsakingi už viešąją tvarką ir saugumą, į savo sunkvežimį krovė dėžes su rusų amunicija ir dujokaukėmis. Jie „Reuters“ žurnalistams parodė rusišką kortelę, kurią buvo radę viduje.

Kortelėje nurodyta, kad jos savininkas baigė ryšių įrangos valdymo kursus. Ji buvo 2021 metų gruodžio 7 dieną išduota kapralui Konstantinui Vladimirovičiui Koršunovui. Jis įvardytas kaip 3179-jo dalinio, priklausančio Rusijos „Vitiaz“ saugumo pajėgoms, narys. „Vitiaz“ yra Rusijos nacionalinės gvardijos dalis, pavaldi buvusiam V. Putino asmens sargybiniui Viktorui Zolotovui.

Kovą jis buvo įtrauktas į JAV sankcijų sąrašą dėl savo vaidmens malšinant pasipriešinimą okupuotose Ukrainos teritorijose ir taikant represijas prieš karą pasisakantiems rusams. Rusija tokias Vakarų sankcijas vertina kaip priešiškus veiksmus.

Sulyginę kortelėje esančius duomenis su paskyromis socialiniuose tinkluose ir viešai prieinamomis duomenų bazėmis „Reuters“ išsiaiškino, kad K. Koršunovas – 23 metų vaikinas iš Rusijos Penzos miesto. Du minėtojo miesto gyventojai, pažįstantys K. Koršunovą, patvirtino, kad jis tarnauja Rusijos nacionalinėje gvardijoje, o vienas netgi paminėjo 3179-ąjį dalinį, priklausantį „Vitiaz“.

Jie teigė, kad vaikinas dabar išvykęs į komandiruotę. „Reuters“ pabandė su K. Koršunovu susisiekti, bet nesėkmingai.

„Vitiaz“ – elitinės ir puikiai apmokytos pajėgos. Jos atliko labai svarbų vaidmenį V. Putino prezidentavimo pradžioje: kai čečėnų sukilėliai 2002 metais Maskvos „Nord Ost“ teatre paėmė įkaitų, „Vitiaz“ kovotojai buvo pasiųsti į pagalbą. Žuvo daugiau nei šimtas iš 700 teatre buvusių žmonių, daugumą pražudė dujos, kurias Rusijos saugumo pajėgos leido į pastatą, norėdamos nukenksminti nusikaltėlius, atskleidė tyrimas.

Bučos prokuratūros vadovas Ruslanas Kravčenka „Reuters“ sakė, kad Bučoje buvo Rusijos nacionalinės gvardijos personalas. Gvardija į žurnalistų klausimas apie „Vitiaz“ veiklą mieste neatsakė, nepavyko prisiskambinti nė vienu „Vitiaz“ priskirtu telefono numeriu.

Netoliese Rusijos pajėgų būstinės pastato Jablunskoje, vietos gyventojų teigimu, kovo viduryje atvyko mįslingas vadas – jis užėmė vieną gražiausių kvartalo namų.
Vadas, kurį vietiniai praminė Ilgšiu (dėl ūgio ir stoto) ten išbuvo kone iki pat okupacijos pabaigos. Dviejų vietinių teigimu, vadas, pamatęs žmones, visada nusisukdavo. Jis tai pat per savo apsauginius grasino nužudyti visus, išvydusius jo veidą.

Vadas darbavosi būstinėje. Prie jo visą parą budėjo apsauga, kurie vietiniams ir patys pripažino, jog viršininko bijo. Tai buvo žiauriausias metas Bučai ir jos gyventojams, nebuvo leidžiama net palaidoti mirusiųjų.

„Reuters“ nepavyko nustatyti nei vado, nei jo apsaugos ar dalinio tapatybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)