Reaguodamas į sensacingą „New York Times“ pranešimą apie JAV paramą Ukrainos kariuomenei, Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby sakė, kad tiesa, jog JAV tiekia Kyjivo pajėgoms karinės žvalgybos duomenis, „siekdamos padėti ukrainiečiams ginti savo šalį“.

„Mes neteikiame žvalgybinės informacijos apie aukštų kariuomenės vadų buvimo vietą mūšio lauke ir nedalyvaujame priimant Ukrainos kariuomenės sprendimus dėl taikinių“, – sakė J. Kirby.

JAV žiniasklaida vėliau ketvirtadienį atskirai pranešė, kad JAV pasidalijo žvalgybine informacija, kuri padėjo Ukrainai praėjusį mėnesį nuskandinti Rusijos karo laivą „Maskva“ ir suduoti didžiulį smūgį prezidentui Vladimirui Putinui.

Tačiau JAV pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, AFP sakė, kad JAV „neteikia konkrečios informacijos, kuri padėtų taikytis į laivus“.

„Mes teikiame įvairią žvalgybinę informaciją, kuri padeda ukrainiečiams suprasti Rusijos laivų Juodojoje jūroje keliamą grėsmę ir pasirengti gynybai nuo galimų puolimų iš jūros“, – sakė pareigūnas.

Istorijoje, kurią pirmą kartą paskelbė NBC, neįvardyti pareigūnai teigė, kad Ukraina kreipėsi į Vašingtoną dėl Juodojoje jūroje plaukiojančio laivo, kurio buvimo vietą padėjo patvirtinti JAV, be to, nurodė, kad tai laivas „Maskva“. Tačiau JAV nežinojo, kad Ukraina taikysis į šį laivą, sakė NBC cituojami pareigūnai.

Ukraina ypač sėkmingai atakavo Rusijos vadavietes ir, kaip pranešama, praėjusią savaitę smogė netoli fronto linijos Donbaso regione, kur, kaip manoma, lankėsi Rusijos vyriausiasis generolas Valerijus Gerasimovas.

Nepatvirtintais pranešimais, Ukrainos pajėgos galėjo apšaudyti vietovę praėjus vos kelioms valandoms po to, kai V. Gerasimovas išvyko.

„Jie patys priima sprendimus“

„New York Times“ straipsnyje, kurį paneigė J. Kirby, rašoma, kad iš maždaug dešimties Rusijos generolų, kuriuos nukovė Ukrainos pajėgos, „daugelis“ buvo likviduoti padedant JAV žvalgybai.

Laikraštis teigė, kad JAV pateikė išsamią informaciją apie Rusijos kariuomenės mobiliuosius štabus, kurie dažnai keičia savo buvimo vietą.

Straipsnyje taip pat rašoma, kad Ukrainos pajėgos, rengdamos atakas prieš aukštus Rusijos karininkus, naudojosi šia informacija kartu su savo turima.

J. Kirby teigė, kad Ukraina pati priima sprendimus, ar taikytis į rusų vadą, ar ne.

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo taryba „New York Times“ straipsnį pavadino „neatsakingu“.

„JAV teikia žvalgybinę informaciją mūšio lauke, kad padėtų ukrainiečiams ginti savo šalį, – sakė tarybos atstovė Adrienne Watson. – Mes neteikiame žvalgybinės informacijos su tikslu žudyti Rusijos generolus“.

Vašingtonas tiekia Ukrainai milijardų dolerių vertės karinę įrangą bei šaudmenis ir moko jos pajėgas, kaip jais naudotis. Taip pat teikia Kyjivui informaciją, gautą iš palydovų, elektroninio stebėjimo operacijų ir kitų žvalgybos šaltinių.

Tačiau Baltieji rūmai ir Pentagonas stengiasi apriboti informaciją apie visą JAV pagalbos mastą, nenorėdami išprovokuoti Rusijos platesniam konfliktui, kuris peržengtų Ukrainos sienas.

Nepaisant to, Vašingtono parama Ukrainai nuo vasario 24 dienos, kai rusai įsiveržė į šalį, tik augo ir tapo atviresnė.

Konflikto pradžioje JAV teigė, kad nori tik padėti Ukrainai išgyventi. Tačiau dabar Vašingtonas sako, kad jo tikslas šiame kare – ilgam susilpninti Rusiją.

„Mes norime, kad Rusija susilpnėtų tiek, kad negalėtų daryti tokių dalykų, kokius darė užpuldama Ukrainą“, – sakė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas po vizito Kyjive balandžio pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją