„Bellingcat“ duomenimis, apie šiuos planus nebuvo informuoti net artimiausi V. Putino politiniai bendražygiai, įskaitant net užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą.

„Šaltinis, kuris – pasakysiu tiesiai šviesiai – gana artimai pažįsta S. Lavrovo dukrą, iš jos išgirdo būtent tai. Net pats S. Lavrovas iki paskutinės minutės tikėjo, kad tai bus kažkas panašaus į karo grėsmę, bet realiai tai bus susiję tik su [teritorijomis, kurias kontroliuoja] vadinamų DLR ir LLR kovotojai. Jis pats buvo šokiruotas, kai sužinojo, kad tai bus tikras karas“, – sakė Ch. Grozevas.

Būtent todėl, jo nuomone, Rusijos viešieji asmenys, komentuodami karą, dažnai atrodo neįtikinami.

„Todėl taip ir atrodo tų žmonių veidai. Todėl ir [V. Putino spaudos sekretoriaus Dmitrijaus] Peskovo toks veidas. Labai sunku pavadinti tai dvasingu veidu ir pasakyti, kad jis tiki tuo, ką sako. Anksčiau mes to nematydavome. Tačiau, deja, elitas labai bijo“, – manė Ch. Grozevas.

Jis, tyrėjo manymu, dar nėra pasiruošęs sukilti prieš V. Putiną.

„Nors pats elitas ir įstūmė V. Putiną į tokią vietą. Elitas turėtų suprasti savo galią, bet kažkodėl jos vis dar nesupranta“, – pažymėjo Ch. Grozevas.

Pasak jo, artimoje V. Putino aplinkoje trokštama jo mirties.

Christo Grozevas

„Neseniai su kolegomis klausėmės vieno įrašo, kuriame vienas V. Putinui labai artimas oligarchas kitam oligarchui sako, jog verčiau jis mirtų nuo kažko (ten jis įvardijo kažkokią įtariamą ligą), nes jis mus sunaikino, jis naikina Ukrainą, jis naikina pačią Rusiją. Štai taip jie mano. Taip ir yra“, – sakė Ch. Grozevas.

Žurnalisto nuomone, V. Putino aplinka šiuo metu aktyviai arba pasyviai svarsto, kaip priartinti jo mirtį.

„Ar atsiras žmonių? Kiekvienas generolas ar pulkininkas, kurio sūnėnas miršta ar dingsta, tampa potencialiu tokiu...“ – sakė Ch. Grozevas.

„Bellingcat“ žurnalistams pavyko išsiaiškinti, kad dauguma aukšto rango Rusijos pareigūnų nepritaria plataus masto karui Ukrainoje.

„Mes sugebėjome gauti „nulaužtų“ elektroninių laiškų, iš kurių matyti, kad jie remia šį karą per prievartą, nes jiems taip įsakyta, ir jie tai išjuokia. (Tai sau gali leisti tik kai kurie iš jų, bet ne visi)“, – teigė Ch. Grozevas, pažymėdamas, kad daugelis pulkininkų ir generolų kare neteko artimiausių giminaičių – sūnėnų ir sūnų.

„Jų santykis su karu visiškai keičiasi ir jie pereina prie aktyvaus ar pasyvaus sabotažo“, – tikino bulgarų žurnalistas.

Kad tęstųsi kruvinas Rusijos ir Ukrainos karas, nori ne daugiau kaip 10 žmonių iš Rusijos politinio elito, pridūrė Ch. Grozevas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)