„Per šią konferenciją mums pavyko surinkti daugiau kaip 6 mlrd. eurų, kurie bus paskirstyti Ukrainai ir visiems, kas remia Ukrainą“, – žurnalistams sakė M. Morawieckis.

„Kai Rusija neša mirtį, laisvojo pasaulio šalys turi teikti pagalbą. Manau, kad ši konferencija čia, Varšuvoje, parodė didžiulį mūsų visų solidarumą“, – pridūrė premjeras.

Per Varšuvoje surengtą konferenciją buvo renkamos lėšos humanitarinei pagalbai karo draskomai Ukrainai, kur per Rusijos puolimą žuvo jau tūkstančiai žmonių, suniokota daug miestų, o milijonai žmonių buvo priversti palikti savo namus.

Pasak lenkų vyriausybės, nors jau paaukota nemažai lėšų, Ukrainos poreikiai yra didžiuliai dėl didelio karo žalos masto, o milijonams ukrainiečių reikalinga skubi pagalba.

Aukšto lygio tarptautinę paramos Ukrainai teikėjų konferenciją drauge organizavo M. Morawieckis ir Švedijos premjerė Magdalena Andersson, bendradarbiaudami su Europos Komisijos (EK) ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkais.

Šio renginio tikslas – sudaryti sąlygas tarptautinei bendruomenei padėti tenkinti neatidėliotinus Ukrainos visuomenės humanitarinius poreikius. Be to, siekiama sukurti forumą, skirtą aptarinėti būdus remti ukrainiečius ilgesniu laikotarpiu.

Į Varšuvoje įsikūrusiame Nacionaliniame stadione susirinkusius dalyvius taip pat kreipėsi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

V. Zelenskis paragino bloką suteikti jo šaliai ES valstybės kandidatės statusą „tuojau pat“.

„Ukrainos narystė Europos Sąjungoje turi būti absoliuti realybė – ne tik pažadai ar perspektyvos, bet ir praktiniai žingsniai“, – kalbėjo jis.

Prezidentas taip pat paragino šalis partneres dalyvauti Ukrainos globos projekte, „kad būtų užtikrintas visiškas šių regionų, miestų ir pramonės šakų atsigavimas“.

Per konferenciją Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen paskelbė apie 200 mln. eurų vertės naują pagalbos paketą perkeltiesiems asmenims Ukrainoje.

„Šiandien susirinkome turėdami aiškų tikslą: paremti drąsius Ukrainos žmones, kovojančius su agresoriumi ir ginančius savo laisvę“, – pareiškė ji.

„Šiandien Europos Sąjunga dar kartą atsiliepė į kvietimą paremti Ukrainą. Europos Komisijos vardu pažadėjau skirti Ukrainai 200 mln. eurų“, – pridūrė EK vadovė.

EVT vadovas Charles'is Michelis savo ruožtu per konferenciją sakė, kad „mūsų solidarumo pastangos bus sutelktos į tris pagrindines sritis: humanitarinę paramą, trumpalaikius likvidumo poreikius ir atstatymą“.