Lordas R. Dannattas tiki, kad Rusija mėgins iki gegužės 9 d. minimos vadinamosios Pergalės dienos įsitvirtinti mieste – taip pat baiminasi, kad parade Maskvoje bus puikuojamasi belaisviais iš Ukrainos.

„Manau, kad stebime paskutines šios tragiškos ir siaubingos situacijos, vykstančios „Azovstal“ plieno gamykloje, dienas. Jei prisiminsite tai, kas vyko prieš savaitę ar 10 dienų, [Vladimiras] Putinas paskelbė, kad izoliuos gamyklą taip, kad net musė negalėtų įskristi ar išskristi. Tai buvo ženklas, kad rusams labai sunku perimti šį įtvirtinimą. Dabar jie nusprendė pasiekti kokią nors pergalę, kad galėtų pirmadienį ją atšvęsti.

Panašu, kad jie tęsia tiesioginį plieno gamyklos puolimą, bandydami nuslopinti likusį pasipriešinimą ir tikėdamiesi pirmadienį paskelbti, kad užėmė Mariupolį.

Taip jie sukurtų sausumos koridorių nuo Krymo – per Donbasą – iki Rusijos.

Mums prieš akis vyksta tragedija. Kai kurie civiliai gali atlaikyti dvi ar tris apšaudymų dienas. Tačiau kai kuriems ten esantiems kariams, deja, vilties atsilaikyti beveik nėra. Manau, kad kitą pirmadienį Maskvoje vyksiančio pergalės parado metu galime pastebėti Ukrainos belaisvių. Taip nutiko ir vokiečiams pasibaigus Pasauliniam karui, ir turiu negerą nuojautą, kad taip pat nutiks ir pirmadienį“, – kalbėjo generolas R. Dannattas.

remlius ketvirtadienį apkaltino Vakarus užkertant kelią „greitai“ užbaigti Rusijos karinę kampaniją Ukrainoje, tiekiant ginklus šiai provakarietiškai šaliai.

Paklaustas apie „The New York Times“ pranešimą, kad JAV žvalgyba padėjo Ukrainai nukauti daugelį Rusijos generolų, Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė: „Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija, NATO kaip visuma perduoda žvalgybos duomenis (...) Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms nuolat. Kartu su ginklų srautu, kurį šios šalys siunčia į Ukrainą, tai yra veiksmai, kurie neprisideda prie greito operacijos užbaigimo“, – sakė jis.

Tačiau D. Peskovas pridūrė, kad tai „negali sutrukdyti pasiekti“ Rusijos karinės operacijos tikslų. D. Peskovas taip pat tvirtino, kad, Rusijos armijai paskelbus trijų dienų paliaubas, veikia humanitariniai koridoriai civiliams iš Mariupolio „Azovstal“ plieno gamyklos išvežti. „Šiandien koridoriai veikia“, – sakė jis ir pridūrė, kad plieno gamykla ir toliau apsiausta Rusijos pajėgų.

Civiliai gyventojai ir šimtai Ukrainos karių tebėra įstrigę milžiniškoje gamykloje, nors Rusijos pajėgos tvirtino perėmusios sugriauto Pietryčių Ukrainos uostamiesčio kontrolę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)