Dauguma Europos Parlamento narių, posėdžiavusių pagrindiniuose parlamento rūmuose Prancūzijos Strasbūro mieste, balsavo už tam tikrų sutarčių persvarstymą, siekiant sustiprinti bloko demokratinį patrauklumą, nors jų rezoliucija yra tik patariamoji, o bet kokiems pakeitimams visais balsias turės pritarti 27 ES valstybės narės, kai juos patvirtins parlamentai, teismai ir kai kuriais atvejais nacionaliniai referendumai.

Europos Parlamento narys ir buvęs Belgijos ministras pirmininkas Guy Verhofstadtas, pirmininkavęs piliečių Konferencijai dėl Europos ateities, tviteryje paskelbė, kad balsavimas yra „ambicingas įgyvendinimas“ to, dėl ko raginama. „Sveikata, energetika, gynyba, demokratija (...) Kitokia ES įmanoma!“, – sakė jis.

Ką tik pasibaigusiose dvejus metus trukusiose konsultacijose dalyvavo 800 atsitiktinai parinktų ES piliečių, tačiau subalansuotų pagal lytį, amžių, išsilavinimą ir socialinį ekonominį lygmenį, nagrinėjusių, kaip ES veikia ir ką ji galėtų padaryti geriau. Pateikti 325 pasiūlymai, dėl kurių reikėtų peržiūrėti dabartinę ES politinę poziciją ir sprendimus. Tarp jų yra pasiūlymas atsisakyti vieningo visų 27 ES šalių sutarimo tokiose jautriose srityse kaip mokesčiai, socialinė apsauga, užsienio politika ir naujų narių priėmimas. Taip pat siūloma suteikti Europos Parlamentui galią pačiam teikti teisės aktų pasiūlymus, o ne apsvarstyti Europos Komisijos ar rečiau valstybėms narėms atstovaujančios Europos Vadovų Tarybos iniciatyvas.

„Pragmatiškas federalizmas“

Piliečių konferencija taip pat teigia norinti, kad ES prisiimtų daugiau atsakomybės srityse, kurias paprastai valstybės narės nori pasilikti sau, tokias kaip gynyba ir sveikata.

Šie pasiūlymai turi būti perduoti Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui kitą pirmadienį, kai ES švęs savo įkūrimo dieną. Prancūzija šiuo metu pirmininkauja ES.

Trečiadienio parlamento balsavimas įvyko kitą dieną, kai Italijos ministras pirmininkas Mario Draghis kreipėsi į europarlamentarus, sakydamas, kad ES turi tapti „tvirtesnė“ per „pragmatišką federalizmą“. Rusijos karas Ukrainoje, šalyje, kuri tikisi vieną dieną įstoti į ES, parodė, kad bloko institucijos reagavo neadekvačiai, sakė jis. M. Draghis paragino Europos Sąjungą priimti racionalesnę sprendimų priėmimo procedūrą, ypač atsisakant vienbalsiškumo taisyklės, ir plėstis į Rytus, priimant Ukrainą ir Balkanų šalis.

ES buvo mėginama reformuoti ir anksčiau, bet ne visada sėkmingai. 1992 m. Danijos rinkėjai atmetė Mastrichto sutartį – modernios Europos Sąjungos steigimo tekstą, bet jau po metų ji buvo patvirtinta, kai vyriausybė išsiderėjo išimčių jautriose politikos srityse. Ne taip seniai, 2005 m., rinkėjai Prancūzijoje ir Nyderlanduose pasakė „ne“ sutarčiai, kuria būtų patvirtinta oficiali ES Konstituciją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją