A. Piontkovskis šią savaitę kelis kartus kalbėjo „24 kanalo“ eteryje.

Anot jo, Jungtinės Valstijos jau įvardijo, kad jų tikslai kare yra Ukrainos pergalė, Ukrainos teritorinio vientisumo atkūrimas, o taip pat – susilpninti Rusiją iki tokio lygio, kad ji „niekada nebegalėtų pakartoti tokios beprotybės“.

„Norime matyti Rusiją susilpnėjusią iki tokio laipsnio, kad ji nebegalėtų daryti to, ką darė įsiveržusi į Ukrainą“, – po balandžio pabaigoje įvykusio vizito Kyjive sakė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

„Tai yra, Amerikos vadovybė galvoja ne tik apie Ukrainos pergalę kare, bet ir apie pasaulio tvarką po karo. Tai gali būti Rusijos demilitarizacija ir deputinizacija“, – kalbėjo A. Piontkovskis.

Publicistas sako, kad, aišku, jog Rusijai reikia išeiti iš karo, nes Ukrainos kariuomenė, jo žodžiais, jau nugalėjo rusų armiją.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos laimėjo mūšį dėl Kyjivo, o dabar laimi mūšį dėl Donbaso“, – teigė A. Piontkovskis.

Jo nuomone, yra du būdai, kaip Rusija galėtų pasitraukti. Pirmąjį A. Piontkovskis pavadino „20-uoju TSKP suvažiavimu“, o antrąjį – „Bresto taika“.

A. Piontkovskis pasakojo, kad pirmas kelias būtų toks – žmonės informuojami, kad „niekšiškai į vadovybę prasiskverbusi nusikalstama grupuotė „Patruševas–Putinas“ padarė didžiulę žalą šimtmečius trukusiai dviejų broliškų tautų (Ukrainos ir Rusijos) draugystei“.

„Ši grupė būtų likviduota ir į Kyjivą išsiųstų delegaciją, kad būtų sudarytas taikos susitarimas su sąlygomis dėl visiško Ukrainos teritorinio vientisumo“, – sakė jis.

Publicistas sako, kad antrasis būdas nėra susijęs su Vladimiro Putino pašalinimu iš valdžios. Variantą „Bresto taika“ gegužės 9 dieną galėtų išsakyti pats Rusijos vadovas.

„Jis gali pasakyti: „Piliečiai, mes susiduriame su sunkia situacija. Per mūsų „specialiąją operaciją“ Ukrainoje Rusijos priešai sugebėjo suformuoti 40 karinių valstybių bloką, o tokiam ginklų lygiui mes negalime atsispirti... Turime pavojingų ginklų, bet tai pražudytų milijonus žmonių, todėl galime sudaryti Bresto taiką, kad to išvengtume“, – paaiškino A. Piontkovskis.

Vakarų ir JAV pareigūnai mano, kad V. Putinas gegužės 9 dieną gali oficialiai paskelbti karą Ukrainai. Tai leistų visiškai mobilizuoti Rusijos rezervines pajėgas.

Nori derybų

Pasak A. Piontkovskio, Rusija dabar jau nori derybų.

„Jie nori išsmukti. Bręsta gėdingiausias, stambiausias Rusijos karinis pralaimėjimas. Ukrainos visuomenė nusiteikusi visiškai atkurti teritorinį vientisumą, įskaitant Krymą ir Donbasą. Su jokiomis kitomis sąlygomis ji nesutiks. Kai Rusijos kariuomenė stovėjo prie Kyjivo, dar buvo galima kalbėti apie Rusijos armijos atitraukimo iki vasario 23-osios scenarijų.

Kasdien po kelias valandas įvairiais kanalais bendrauju su Ukrainos žmonėmis. Mane vos ne išdavyste imdavo kaltinti, vos tik nedrąsiai užsimindavau apie derybų scenarijus. Dabar Ukrainos visuomenė dėl nieko kito, nei visiškas teritorinio vientisumo atkūrimas, nesutiks“, – kalbėjo A. Piontkovskis.

Pasak jo, Maskva siūlys derybas, kasdien mažindama savo ambicijas.

„Lavrovas tebekalba apie kažkokią demilitarizaciją ir denacifikaciją, nesuprasdamas, kad pasaulio bendruomenė iškėlė pačios Rusijos denacifikavimo ir demilitarizavimo klausimą. Beje, Izraelyje tvyro didžiulis pasipiktinimas, jis pasirengęs nutraukti diplomatinius santykius su Rusija, leidusia sau visiškai gėdingus antisemitinius pasisakymus apie Zelenskį, Ukrainą, žydus ir Izraelio tautą, – kad Hitleris žydas ir žydai patys save naikino.

Šis siaubingas antisemitinis pasisakymas rodo, kokia yra bunkerio gyventojų būsena. Pažiūrėkite filmus, mes visi vaikystėje matėme tokių, yra ir vakarietiškų filmų neseniai išleistų, apie paskutiniąsias Hitlerio dienas. Štai tokia nuotaika, kokia buvo Hitlerio bunkeryje, dabar tvyro ir Putino bunkeryje Maskvoje. Tik Hitleris nesiruošė gegužės 9 dieną rengti parado Berlyne, o šie pusdurniai rengiasi“, – kalbėjo rusų publicistas.

Delfi primena, kad V. Putinui teko atsiprašyti Izraelio ministro pirmininko Naftalio Bennetto už savo užsienio reikalų ministro S. Lavrovo pareiškimus, kad Adolfas Hitleris galėjo turėti „žydiško kraujo“.

Šie komentarai sukėlė pasipiktinimą žydų valstybėje.

Andrey Piontkovsky

„Ministras pirmininkas priėmė prezidento V. Putino atsiprašymą dėl S. Lavrovo pastabų ir padėkojo jam už tai, kad paaiškino savo požiūrį į žydų tautą ir Holokausto atminimą“, – ketvirtadienį buvo rašoma Izraelio premjero kanceliarijos ketvirtadienį paskelbtame pareiškime.

Toliau aptardamas nuotaikas Kremliuje ir dėl Rusijos besikeičiančią situaciją, A. Piontkovskis sakė, kad dabar „jai karą paskelbė visas civilizuotas pasaulis“.

„Iki paskutinės savaitės jie neturėjo jokių priežasčių žudytis, nes Vakarų pozicija nebuvo apibrėžta – kiek kartų su jumis aptarinėjau Stoltenbergo veiksmus, kaip jis mėtėsi, sakydamas „ne, ne, jokiu būdu, reikia išvengti eskalacijos! Išvengti bet kokio susidūrimo su Rusija, išvengti Trečiojo pasaulinio karo“. Bidenas rytą pradėdavo nuo pareiškimų, kad nedarys to, nedarys ano ar trečio. Dabar jų kalba pasikeitė. Rusijai karą paskelbė visas civilizuotas pasaulis.

Nepamenu, vakar ar užvakar citavau N. Pelosi kalbą su senatoriais. Anksčiau jie gal būtų sakę „būsime su jumis iki galo“, o dabar – ne, suformulavo „būsime, iki pasieksite pergalę“. Tai – tvirtas kolektyvinių Vakarų sprendimas.

Ir dabar pribrendo laikas panikai Maskvoje. Iki gegužės devintosios išgirsime daugybę įdomių pareiškimų, išvysime daug įdomių poelgių, išgirsime daug įdomių naujienų“, – kalbėjo rusų publicistas.

„Pats palankiausias scenarijus“

Rusijos prezidento V. Putino mirtis ant operacinio stalo galėtų būti „pats palankiausias scenarijus“ karui pasibaigti ir valdžiai pasikeisti Kremliuje. Gandai, kad Rusijos diktatorius serga vėžiu, sklando jau ne vienus metus. Jau labai greitai, remiantis žiniasklaidos turimais duomenimis, V. Putinui teks „gultis po peiliu“.

Apie galimą Rusijos prezidento mirtį per interviu televizijos kanalui „Ukraina 24“ kalbėjo A. Piontkovskis.

Publicisto teigimu, jau dešimt metų jis girdi kalbas apie galimą V. Putino onkologinę ligą. Anot A. Piontkovskio, šiuo metu Rusijos prezidentas iš tikrųjų atrodo labai prastai, jis nuolat laikosi įsikibęs stalo, keistai elgiasi ir atrodo kaip „nuskriaustas senukas“.

Gandų, esą Rusijos prezidentui artimiausiu metus teks „gultis po peiliu“, fone A. Piontkovskis mano, kad mirtis operacijos metu būtų „pats palankiausias scenarijus“. Tada situacija Rusijoje tikrai galėtų pasikeisti.

„Mirtis ant operacinio stalo daugeliui atrodo kaip labai palankus nekaltas scenarijus. Tai žymiai paprasčiau nei koks nors karinis perversmas, brovimasis į bunkerį su automatais“, – teigė pašnekovas.

Nikolajus Patruševas

Jeigu V. Putinas numirtų, tai Rusijoje būtų galima organizuoti valdžios pasikeitimą. Rusijos milijardieriai tikrai bandytų taisyti padėtį ir nutraukti karą, įsitikinęs jis.

„Regiu du sistemos elgesio scenarijus. Pavadinkime vieną iš jų dvidešimtuoju suvažiavimu. Greičiausiai po to, kai Putinas numirs ant operacinio stalo, mums bus pranešta, kad tai nusikalstama Patruševo–Putino grupė intrigomis perėmė partijos „Vieningoji Rusija“ vadovybę bei valstybės valdymą. Ir padarė didžiulę žalą tradicinei broliškai Ukrainos ir Rusijos tautų draugystei“, – teigė publicistas.

Viskas turėtų išsispręsti gegužės 9-ąją, mano A. Piontkovskis. Anot žurnalisto, Rusijoje privalo būti priimti nekeičiami sprendimai. Kremlius privalo surengti „dvidešimtąjį suvažiavimą“ arba priimti naują Bresto taikos susitarimą.

Patruševui – jokių šansų

Jeigu V. Putinas trims dienoms bus paguldytas į ligoninę, jis laikinai prezidento įgaliojimus perduos Nikolajui Patruševui. Tik pastarojo šansai visam laikui perimti valdžią lygūs nuliui, pareiškė A. Piontkovskis. Jo teigimu, V. Putinas labiausiai pasitiki būtent N. Patruševu. Anot publicisto, V. Putinas ir N. Patruševas – du Rusijos politikai, turintys labiausiai antivakarietiškas pažiūras. Tik apie visą valdžios iš V. Putino perėmimą N. Patruševui negali būti nė kalbos.

„Jeigu V. Putinas per operaciją numirs ar jam dar kas nors nutiks, tai galimybė, kad N. Patruševui pavyks perimti valdžią, lygi nuliui“, – mano A. Piontkovskis.

Anot žurnalisto, Kremlius tam turi pakankamai žmonių. Be to, jeigu V. Putinas iš tikrųjų numirs, Rusijos valdžia bandys bet kokia kaina išspręsti karo situaciją.

„Jeigu V. Putinas numirs, Rusijoje tikrai labai nemažai norinčių tapti naujuoju prezidentu. Tik klausimas, kas jį pašalins“, – pridūrė pašnekovas.

„Bloomberg“ žurnalistams pavyko išsiaiškinti, kad 2022 metų vasario sprendimą pulti Ukrainą Rusijos prezidentas priėmė kartu su išrinktais patikėtiniais, tarp kurių buvo ir N. Patruševas.

Iki gegužės 9-osios Rusija planavo kare prieš Ukrainą pasiekti kokių nors pergalių, tačiau, panašu, šio tikslo įgyvendinti nepavyks. Nepaisant okupantų pastangų ir bandymų, Ukrainos ginkluotosios pajėgos ryžtingai gina savo teritoriją. A. Piontkovskis mano, kad šiuo metu jau esame finišo tiesiojoje. Anot publicisto, Rusijai gegužės 9-oji – sakrali data.

„Mes jau esame finišo tiesiojoje. Jau matome daug keistų dalykų, girdime keistų rusų pareiškimų“, – pridūrė pašnekovas.

A.Piontkovskis sureagavo į Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos perspėjimus, esą V. Putinas gali per Pergalės dieną paskelbti visuotinę mobilizaciją.

„Mano nuomone, tai beprotiškas scenarijus. Bet jiems tikrai reikia iki gegužės 9-osios bent ką nors parodyti... Jie taip pat nori numesti desantininkų iš okupuoto Krymo į Moldovą ar Odesą. Kokią nors kvailystę neabejotinai iškrės“, – mano ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)