Atsižvelgdama į nepriimtinus antisemitinius Rusijos Užsienio reikalų ministerijos pareiškimus ir Rusijos ambasados įrašus socialiniuose tinkluose, Latvijos užsienio reikalų ministerija iškvietė M. Vaniną gegužės 5 dieną, kad pareikštų protestą ir pareikalautų paaiškinimų.

Izraeliečių užsienio reikalų ministerija taip pat iškvietė Rusijos ambasadorių Izraelyje, kad šis pateiktų paaiškinimus po S. Lavrovo palyginimų paminint nacius, pranešė naujienų agentūra DPA.

Teisindamas Vladimiro Putino tikslą „denacifikuoti“ Ukrainą S. Lavrovas pareiškė, kad ukrainiečių prezidento Volodymyro Zelenskio žydiškos šaknys nepaneigia Rusijos prezidento argumento.

Anot S. Lavrovo, Ukrainoje esą tebegyvuoja nacizmas, net jei kai kurie jos veikėjai, įskaitant prezidentą V. Zelenskį, yra žydai. „Mano nuomone, Hitleris taip pat buvo žydų kilmės, todėl tai nieko nereiškia. Jau kuris laikas iš žydų girdime, kad didžiausi antisemitai buvo žydai“, – sekmadienį vakare Italijos televizijai „Rete4“ sakė Rusijos diplomatijos vadovas.

Komentaras išprovokavo pasipiktinimą Izraelyje.

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas pirmadienį išplatintame pareiškime šiuos S. Lavrovo pareiškimus pavadino „neatleistinais, skandalingais ir baisia istorine klaida“.

„Žydai per Holokaustą nežudė patys savęs, – pabrėžė Y. Lapidas. – Žemiausias rasizmo žydų atžvilgiu lygis – kaltinti pačius žydus antisemitizmu.“

„Mano senelį nužudė ne žydai, o naciai“, – sakė Y. Lapidas ir paragino S. Lavrovą „atsiversti istorijos vadovėlį“.

„Ukrainiečiai nėra naciai; tik naciai buvo naciai, tik jie vykdė sistemingą žydų naikinimą“, – pabrėžė Y. Lapidas.

Izraelio Holokausto atminimo centro „Yad Vashem“ direktorius Dani Dayanas S. Lavrovo komentarus pavadino „absurdiškais, apgaulingais, pavojingais ir niekingais“.

Tačiau antradienį Rusijos Užsienio reikalų ministerija dar labiau sugriežtino toną ir apkaltino Izraelį „neonacių režimo Kyjive“ rėmimu.

„Atkreipėme dėmesį į užsienio reikalų ministro Yairo Lapido antiistorines pastabas, didele dalimi paaiškinančias dabartinės vyriausybės sprendimą remti neonacių režimą Kyjive“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Negana to, rusų ministerija pareiškė, kad V. Zelenskio „žydiška kilmė negarantuoja apsaugos nuo siautėjančio neonacizmo“ Ukrainoje ir kad „Ukraina... nėra vienintelė“, nes Latvijos prezidentas Egilas Levitas „taip pat turi žydiškų šaknų ir taip pat dangsto... „Waffen SS“ reabilitavimą savo šalyje“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją