„Galime patvirtinti, kad žinome, jog praeitą savaitę jis kelias dienas buvo Donbase“, – žurnalistams sakė aukšto rango amerikiečių pareigūnas.

„Nemanome, kad jis tebėra ten – [labiau tikėtina], kad jis išvyko ir sugrįžo į Rusiją“, – pridūrė pareigūnas.

„Negalime patvirtinti pranešimų, kad jis buvo sužeistas“, – tęsė Pentagono darbuotojas.

Žiniasklaida, remdamasi kai kuriais ukrainiečių pareigūnais, šeštadienį pranešė, kad Ukrainos pajėgos apšaudė vieną vadavietę prie Iziumo miesto, kur V. Gerasimovas lankėsi ir susitiko su kautynėms vadovaujančiais Rusijos karininkais.

Vis dėlto jis veikiausiai iš ten išvyko dar prieš apšaudymą.

Manoma, kad armijos generolas V. Gerasimovas fronte apsilankė, kad geriau suprastų vietos sąlygas ir padrąsintų karius, Rusijos pajėgoms mėginant užimti visą Ukrainos rytinių Donecko ir Luhansko sričių teritoriją, kai žlugo Maskvos planas greitai užimti sostinę Kyjivą šalies šiaurėje.

Per kasdienę spaudos konferenciją apie padėtį Ukrainoje minėtas Pentagono pareigūnas sakė, kad Rusijos pajėgos kaudamosi su ukrainiečiais Donbase pasiekė menką pažangą, ir jų pastangas pavadino „anemiškomis“.

„Toliau stebime geriausiu atveju minimalią rusų pažangą Donbase. Jie truputį pasistūmėjo į rytus nuo Iziumo ir Popasnos Luhansko srityje“, – kalbėjo pareigūnas.

Pareigūnai sakė, kad Rusijos pajėgos užimdavo kai kurias gyvenvietes, bet vėliau turėdavo iš jų atsitraukti spaudžiant ukrainiečiams. Amerikiečiai teigė, kad Rusijos pajėgos atrodo demoralizuotos ir kenčiančios dėl prasto vadovavimo ir menkos organizacijos.

Rusijos pastangos Donbaso fronte atrodo „labai vangios, labai nevienodos... kai kuriais atvejais, tiesą sakant, geriausias žodis jas apibūdinti būtų „anemiškos“, aiškino Pentagono pareigūnas.

Visgi jokio Ukrainos pajėgų veiksmų įvertinimo jis nepateikė.

Jungtinių Valstijų ir kitų Vakarų šalių tiekiama ginkluotė, įskaitant sunkiąją artileriją, radiolokacijos sistemas ir atakos dronus, toliau pristatoma dideliu tempu, patvirtino Pentagono pareigūnas.

Per pastarąją parą netoli Ukrainos nusileido 24 lėktuvai, gabenantys JAV ginklų siuntas, ir dar 11 skrydžių planuojama per tolesnę parą, nurodė pareigūnai.

Be to, į svarbius logistikos punktus atskrido 23 transporto lėktuvai, gabenantys ginklus ir kariuomenei reikalingas atsargas iš kitų penkių šalių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės