Indija, perkanti iš Rusijos didžiąją dalį karinės įrangos, jau seniai stengiasi atsargiai išlaikyti pusiausvyrą tarp Vakarų ir Maskvos interesų. Komentuodamas jau trečią mėnesį besitęsiančią kampaniją Naujasis Delis tik paragino nedelsiant nutraukti kovos veiksmus.

„Primygtinai reikalaujame paliaubų ir raginame pradėti derybas – vienintelį būdą išspręsti šį ginčą nuo Ukrainos krizės pradžios“, – po derybų su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu Berlyne žurnalistams sakė N. Modi.

„Tikime, kad šiame kare laimėtojų nebus, ir visi pralaimės, todėl esame už taiką“, – sakė jis.

Šis karas daro ne tik humanitarinį poveikį ukrainiečiams, tačiau daro įtaką naftos kainoms, pasaulio maisto atsargoms ir „užkrauna naštą visoms pasaulio šeimoms“, kalbėjo Indijos premjeras.

Vokietijos kancleris O. Scholzas pabrėžė, kad karas Ukrainoje kelia grėsmę „taisyklėmis pagrįstai pasaulio tvarkai“.

„Užpuolusi Ukrainą Rusija kelia grėsmę pagrindiniams tarptautinės teisės principams“, – pabrėžė O. Scholzas.

„Karas ir žiaurus civilių puolimas Ukrainoje rodo, kaip Rusija nesustabdomai pažeidinėja JT Chartijos principus“, – pridūrė O. Scholzas. Jis dar kartą pakartojo raginimą prezidentui Vladimirui Putinui išvesti savo kariuomenę iš Ukrainos.

Naftos importas iš Rusijos

Pasak O. Scholzo, N. Modi sutiko, kad „sienų neliečiamumas“ ir „šalių suverenumas“ negali kelti jokių abejonių.

„Mes nuodugniai aptarėme, kad norime siekti geresnės ateities – ne kariaudami vieni prieš kitus, o drauge sudarydami sąlygas ekonomikos plėtrai“, – sakė jis.

Vėliau abiejų šalių vyriausybės pasirašė bendrą deklaraciją, kurioje išreiškė „tvirtą paramą“ būsimoms Europos Sąjungos ir Indijos deryboms dėl laisvosios prekybos sutarties.

O. Scholzas taip pat patvirtino, kad pakvietė N. Modi kaip ypatingą svečią į ateinantį mėnesį vyksiantį Didžiojo septyneto (G-7) aukščiausio lygio susitikimą, siekdamas sutelkti platesnį aljansą prieš Rusiją, sekmadienį pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“.

Pranešime, kuriame cituojami neįvardyti šaltiniai, sakoma, kad O. Scholzas susirūpinęs dėl N. Modi nenoro pasmerkti Rusiją ir dėl Indijos didinamų iškastinio kuro importo iš šios šalies apimčių. Anot „Bloomberg“, kancleris dėl kvietimo N. Modi į G-7 viršūnių susitikimą apsisprendė tik pastarosiomis savaitėmis.

Indija nuo kovo smarkiai padidino naftos importą iš Rusijos ir atmetė dėl to jai reiškiamą kritiką, argumentuodama, kad Europa vis dar vartoja daug daugiau rusiškų energijos išteklių.

N. Modi iš Berlyno vyks į Kopenhagą, kur per dviejų dienų Indijos ir Šiaurės šalių viršūnių susitikimą, prasidėsiantį gegužės 3-iąją, pasimatys su Danijos, Islandijos, Suomijos, Švedijos ir Norvegijos premjerais.

Po to jis trumpam užsuks į Prancūziją ir susitiks su prezidentu Emmanueliu Macronu, kad „pasidalytų vertinimais apie įvairius regioninius ir globalius klausimus, taip pat susiderintų dėl tęsiamo dvišalio bendradarbiavimo“, sakoma Indijos pranešime.

„Milžiniškas potencialas“

Sekmadienį per spaudos konferenciją Indijos užsienio reikalų sekretorius Vinay Kwatra sakė, kad Europos šalys „ne tik supranta, bet ir giliai vertina“ Indijos poziciją konflikto Ukrainoje klausimu.

Per N. Modo vizitus ir diskusijas daugiausiai dėmesio bus skiriama pastangoms stiprinti dvišalę partnerystę įvairiose srityse, pavyzdžiui, prekyboje, energetikoje ir tausojančioje plėtroje, aiškino V. Kwatra.

Rusiją gniuždant Vakarų sankcijoms apie 50 Indijos maisto, keramikos ir chemijos eksportuotojų vėliau šį mėnesį vyks derybų į Maskvą, sulaukusios Rusijos įmonių užklausų, pirmadienį pranešė dienraštis „The Times of India“.

„Rusijai įvestos prekybos ir finansinės sankcijos... atvėrė gausių galimybių Indijos verslui įvairiuose sektoriuose“, – laikraštis citavo lobistinės grupės „Indijos prekybos skatinimo taryba“ vadovą Viveką Agarwalą, organizuojantį šią kelionę.

„Indijos kompanijos irgi džiaugiasi galimybe išnaudoti milžinišką potencialą, kurį Indijos produktai turi Rusijoje“, – pridūrė jis.

Dienraštis taip pat citavo neįvardytus Indijos vyriausybės pareigūnus, užsiminusius, kad indiškų prekių tiekimas Rusijai būtų pradėtas tik karui Ukrainoje pasibaigus.