Baltųjų rūmų teigimu, valstybių vadovai kalbėjosi apie „beprecedenčius migracijos srautus“ iš Pietų ir Centrinės Amerikos į Meksiką ir JAV. Jie sutiko, kad reikalingos stipresnės priemonės, kurios padėtų suvaldyti regioninės migracijos augimą.

Apie valandą trukęs nuotolinis susitikimas atskleidė J. Bideno norą sudėtinguose dvišaliuose santykiuose siekti bendradarbiavimo po audringų ir kartais įtemptų situacijų, kurios kilo, kai JAV prezidentu buvo Donaldas Trumpas.

„Pokalbio tonas buvo labai konstruktyvus. Tai nebuvo skambutis, kuriame prezidentas J. Bidenas kaip nors grasintų Meksikos prezidentui“, – pabrėžė Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki, turėdama mintyje, kad D. Trumpas buvo linkęs agresyviai spausti Meksiką dėl nelegalios migracijos.

Anot J. Psaki, valstybių vadovai daugiausiai kalbėjo apie migraciją ir tolesnių veiksmų, įskaitant ekonominių, koordinavimą, siekiant sumažinti migraciją iš Meksikos į JAV.

Meksikos prezidentas gegužės 5–9 dienomis lankysis Kuboje bei trijose Centrinės Amerikos valstybėse, kur daugiausia ir susidaro „migrantų karavanai“ – Gvatemaloje, El Salvadore ir Hondūre.
Tai neįprasta kelionė, nes Meksikos prezidentas retai vyko į užsienį po to, kai buvo išrinktas 2018 m., nors JAV lankėsi tris kartus.

Vienas aukšto rango JAV atstovas penktadienį žurnalistams sakė, kad dideli iššūkiai pasaulyje – nuo klimato kaitos iki karo Ukrainoje bei maisto trūkumo – gali prisidėti prie „beprecedentės migracijos“.
Ir taip sudėtingą situaciją dar labiau gali apsunkinti J. Bideno planai atšaukti dėl koronaviruso pandemijos įvestą apribojimą, leidusį greitai išsiųsti migrantus, užuot suteikus jiems galimybę pasilikti JAV, kol svarstomi jų prieglobsčio prašymai.

Šio apribojimo priešininkai mano, kad jo nebereikia. Tačiau respublikonai ir net kai kurie demokratai baiminasi, kad jo panaikinimas sukels nekontroliuojamą migraciją iš Meksikos į JAV. Nors apribojimas turėjo būti panaikintas gegužės 23 d., tačiau teismas nutarė, kad kol kas jis liks galioti.

Manoma, kad ši problema tik paaštrės, nes Demokratų partijos kandidatams gali grėsti pralaimėjimas lapkričio mėnesio rinkimuose į JAV kongresą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją