„Pakvietėme prezidentą Zelenskį dalyvauti G-20 viršūnių susitikime“, – per televiziją sakė Indonezijos prezidentas Joko Widodo. Jis leido suprasti, kad kompromisas buvo pasiektas po Vakarų spaudimo neleisti Rusijai dalyvauti šiame renginyje, atsakant į jos invaziją Ukrainoje.

V. Putinas per pokalbį telefonu su J. Widodo patvirtino, kad dalyvaus viršūnių susitikime Balio saloje, per tiesioginę interneto transliaciją sakė Indonezijos lyderis.

Rusija yra G-20 narė, o Ukraina šiai grupei nepriklauso.

Nuo karo Ukrainoje pradžios Indonezija patyrė didžiulį Vakarų šalių, pirmiausia JAV, spaudimą neleisti Rusijai dalyvauti viršūnių susitikime.

Tačiau Džakarta tvirtino, kad kaip susitikimo šeimininkė privalo likti nešališka, o JAV prezidentas Joe Bidenas užsiminė, kad galėtų dalyvauti Ukraina.

V. Zelenskis socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad Indonezija trečiadienį, po pokalbio telefonu su J. Widodo, pakvietė jį susitikimą.

Podoliakas pakomentavo Turkijos atstovų pareiškimus, kad „artimiausiu metu“ gali įvykti V. Zelenskio ir V. Putino susitikimas

Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Michailas Podoliakas interviu „Laisvės radijui“ pakomentavo Turkijos atstovų pareiškimus, kad esą netrukus gali įvykti Volodymyro Zelenskio ir Vladimiro Putino susitikimas.

„Šiandien aš nematau galimybės surengti susitikimą tiesiog rytoj ar poryt, kaip teigiama Turkijoje. Deja, reikia palaukti. Dviejų prezidentų deryboms vis dėlto dar ne laikas. Kiek vėliau jos tikriausiai įvyks. Bet mes norime, kad Ukrainos pozicijos šiose derybose būtų labai stiprios. Mūsų prezidentas yra tvirtos valios: jis nori vykti į derybas ir elgtis kaip tikrai globalaus masto lyderis. Ir jo teisinės pozicijos turi būti labai tvirtos. Mes turime jas parengti“, – sakė patarėjas.

M. Podoliakas taip pat pažymėjo, jog dokumentas, kurį rengia Ukrainos ir Rusijos atstovai, turi remtis karo užbaigimo logika.

„Ugnies nutraukimas visoje Ukrainos teritorijoje, Rusijos kariuomenės išvedimas iš Ukrainos, apsikeitimas belaisviais. Dokumente turi būti visi punktai, kaip užbaigti karą. Suprantama, kad mes jau nepasirašysime kažkokios „draugystės ir taikos sutarties“. Bet mes turime užfiksuoti pozicijas, kurios Rusijai taps raudonomis linijomis, kad ši šalis niekada nebeįžengtų į Ukrainos teritoriją“, – pabrėžė M. Podoliakas.

Trečiadienį Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras pareiškė, jog Ankara tikisi, kad prezidento Recepo Tayyipo Erdoğano pasiūlymu artimiausiomis dienomis pavyks surengti Ukrainos ir Rusijos lyderių V. Zelenskio ir V. Putino susitikimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)