Jaunesni nei šešerių metų vaikai šiuo metu yra vienintelė grupė, kurios skiepijimui vakcina nuo COVID-19 neišduotas leidimas Jungtinėse Valstijose ir daugelyje kitų šalių.

„Manome, kad (ši vakcina) galės saugiai apsaugoti šiuos vaikus nuo SARS-CoV-2, o tai yra labai svarbu mums tęsiant kovą su COVID-19, ir (tai) bus ypač gerai sutikta tėvų ir globėjų“, – sakoma „Moderna“ generalinio direktoriaus Stephane'o Bancelio pranešime.

Kovą įmonės paskelbti tyrimų rezultatai rodo, kad dvi skiepų dozės yra saugios ir sukelia stiprų imuninį atsaką.

Tyrime dalyvavo 4 200 vaikų nuo dvejų iki ketverių metų amžiaus ir 2 500 vaikų nuo pusės iki dvejų metų.

Šalutinis vakcinos poveikis buvo iš esmės nedidelis, toks pats kaip ir kitose amžiaus grupėse.

Tačiau tyrimai taip pat parodė gana mažą vakcinos sukuriamą atsparumą infekcijai, nes bandymai buvo atliekami siaučiant omikron atmainos koronaviruso bangai.

Dabartinės kartos vakcinos buvo sukurtos siekiant apsisaugoti nuo pirminės viruso atmainos.

Mažesnis skiepų veiksmingumas, skiepijant dviem dozėmis, gali būti kliūtis tvirtinant šią vakciną jauniausios vaikų grupės skiepijimui.

Vasario mėnesį Maisto ir vaistų administracija (MVA) atidėjo ekspertų posėdį dėl „Pfizer-BioNTech“ vakcinos nuo COVID-19 naudojimo jaunesniems nei penkerių metų vaikams pareiškusi, kad dar lauks duomenų, kaip veikia trys šios vakcinos dozės.

Tuomet bendrovės „Pfizer“ ir „BioNTech“ sakė turinčios vilčių, kad duomenys bus paruošti balandį, tačiau kol kas daugiau informacijos nepateikė.

Mokslininkai, vertinantys vakcinos poveikį kūdikiams, turi labai atidžiai įvertinti vakcinos naudos ir rizikos santykį.

Rizika vaikams iki penkerių metų susirgti sunkia ligos forma yra labai menka, net jeigu jie nėra vakcinuoti. Nuo pandemijos pradžios JAV šioje amžiaus grupėje registruoti 476 mirties atvejai, rodo oficialūs duomenys.

Jungtinėse Valstijose taip pat registruota beveik 8 tūkst. vaikų daugiasisteminio uždegiminio atsako sindromo (MIS-C) – retos, bet labai rimtos virusinės infekcijos komplikaciją – atvejų visose vaikų grupėse, iš jų 66 buvo mirtini.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją