Kasmet vykstantys rinkimai į Saugumo Tarybą yra vienas iš kelių diplomatus išjudinančių įvykių, tačiau jie retai sulaukia atgarsio pasaulio politikoje.

Šį kartą Jungtinės Valstijos siekė didesnio viešumo, bandydamos užkirti kelią Sudanui patekti į ST, kuri JT yra aukščiausiasis sprendimų priėmimo organas. JAV tvirtina, jog Sudanas remia terorizmą ir jam taikomos tarybos sankcijos, palyginti švelnios priemonės, kurios turėtų būti greitai panaikintos.

Jungtinės Valstijos pageidautų, jog balsuojant dėl Afrikos vietos ST Sudaną nugalėtų Mauritanija ar kuri kita žemyno valstybė. JT Generalinėje Asamblėjoje vyksta slaptas balsavimas.

Sudanas pasipriešino ir paragino Afrikos šalis neatsisakyti susitarimo ir ignoruoti JAV kišimąsi. Tačiau Uganda prisijungė prie JAV kampanijos ir pareiškė, jog balsavimas Afrikos vienybės organizacijoje (AVO) vyko ne pagal taisykles.

Arabų valdžia Chartume jau kelis dešimtmečius persekioja pietų sudaniečius - daugiausia juodaodžius, išpažįstančius krikščionybę ar afrikiečių religijas.

Saugumo Tarybą sudaro 15 narių, penkios iš jų nuolatinės - Kinija, Didžioji Britanija, Prancūzija, Rusija bei Jungtinės Valstijos. Kitos 10 narių yra nenuolatinės. Kiekvienai metais penkios iš jų renkamos iš naujo dvejų metų kadencijai, prasidedančiai nuo sausio 1 dienos.